Unod a netes barátaidat? Beszélgess idegenekkel!

(Infobulvár) Az internet már a kezdetektől fogva vonzza az embereket az anonimitás lehetőségével a chatszobákban, a különféle fórumokon stb. Ennek mediális, társadalmi, szociális és egyéb jellemzőinek, következményeinek elemzése nem e rövid hír feladata, mindössze egy olyan ötletre hívjuk fel a figyelmet, mely az internetes társalgást, kapcsolattartást a szélsőségig feszíti.

A The New York Times hívta fel a figyelmet a hét végén egy vermonti 18 éves srác, Leif K-Brooks által a múlt hónapban elindított oldalra, ahol a szoftver véletlenszerűen hozza össze a dumálni kívánókat. Brooks azt nyilatkozta a lapnak, hogy azért csinálta meg az omegle.com-ot, mert szerinte a net „kezd posványossá válni", s ezen sokat segíthet az ilyen kezdeményezés.

omegle

Meglepő módon az elsőre kissé eszement, alap nélküli ötlet bejönni látszik, alig egy hónap után már napi 150 ezer látogatója van az oldalnak, a növekedés pedig folyamatos. Kérdésre válaszolva Brooks kijelentette, hogy maximálisan figyel az adatvédelemre, s egyáltalán nem monitorozza a beszélgetéseket, s adatokat sem őriz a felhasználókról. Ugyanakkor azt tervezi, hogy az oldal népszerűségét igyekszik pénzre váltani, hogy tovább fejleszthessen, s a jelenlegi fapados megoldást kifinomultabbá tegye, s ebben a látogatók tanácsaira is számít.

A Wired szerkesztője, Jason Tanz viszont arra utalt, hogy ez a „fene nagy szabadság" komoly veszélyeket hordoz, a saját tapasztalatai alapján a teljesen szűrés nélküli, ellenőrizetlen kommunikáció súlyos problémákat fog okozni.

A mi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy hát... az értelmes párbeszédre vajmi kevés az esély,  szex, szex, szex. De ki tudja, miből lesz a cserebogár.

Azóta történt