OmniTouch: érintőképernyő lehet minden felület

Az Association for Computing Machinery (ACM) által szervezett, október 16-ától 19-éig tartó Santa Barbara-i konferencián (User Interface Software and Technology – UIST) a résztvevők a számítógépes felhasználói felületek megújítását kínáló projektek eredményeit ismerhetik meg. A szimpózium egyik nagy feltűnést keltő bemutatója volt tegnap az OmniTouch elnevezésű technológia, melyet a Microsoft Research, illetve Carnegie Mellon Egyetem kutatói közösen fejlesztenek.

Az OmniTouch lelke egy kis méretű, hordozható piko-projektor és egy a Kinectéhez hasonlatos kamera. Ezek segítségével bármilyen felület, asztal, fal, könyv, kéz, kar stb. használható érintőképernyőként. A kivetített felhasználói felülettel sok kutató foglalkozik szerte a világon évek óta, például az MIT Fluid csoportja is bemutatott három éve egy okostelefonra épülő hasonló megoldást, ám nagy különbség az ő technológiájuk és az OmniTouch között, hogy utóbbi háromdimenziós kamerát használ, mely sokkal érzékenyebb felület megalkotását teszi lehetővé (például képes érzékelni a kattintás és gomb fölött tartott ujj közötti különbséget).

A konferencián bemutattak egy másik, részben az OmniTouch fejlesztői által elindított hasonló projektet is, ennek a neve PocketTouch. Nevéből következően ez egy olyan technológia, mely szintén hordozható, akár zsebben is tartható szerkezet, ugyanis lényege, hogy kapacitív szenzorok segítségével, a szem használata nélkül, kizárólag tapintással lehessen egy eszközt a ruha anyagán keresztül érintve vezérelni.

Azóta történt

Előzmények