Online bélyeg a levelekre


A brit királyi posta új szolgáltatásának köszönhetően mostantól, ha a szigetország állampolgárai levelet kívánnak feladni, akkor nem kell elmenniük bélyeget vásárolni, mert az otthoni számítógépen a hitelkártyás fizetés után kaphatnak egy vonalkódot, melyet a borítékra nyomtatva a levelet, küldeményt már be is lehet dobni a postaládába – bár az ajánlott és egyéb speciális küldeményeket ezután is be kell vinni a postahivatalokba. Az új rendszer megengedi használóinak, hogy belépjenek az úgynevezett „nyomkövető” feldolgozási folyamatba, melynek keretében figyelemmel tudják kísérni küldeményük útját a postai rendszeren belül. A Royal Mail, a brit postaszolgálat szerint az új lehetőség javítani fogja az ügyfelek kiszolgálásának minőségét.

A szolgáltatás 24 órán keresztül elérhető, s a remények szerint csökkenteni fogja a postai sorban állást, mivel díjszabása ugyanolyan, mintha offline adná fel az ügyfél a küldeményeit. Az új lehetőség ingyenes, eltérően a SmartStamp szolgáltatástól – ez 4,99 angol fontba kerül havonta –, melyet a Royal Mail a kisvállalkozásoknak kínál.

A brit állami posta monopóliuma ez év elején megszűnt, s új szolgáltatásukkal elsősorban a távmunkában dolgozókat és az eBay-hez hasonló aukciós oldalakon kereskedőket kívánják megnyerni maguknak. Alex Batchelor, a Royal Mail marketingigazgatója szerint cége még nem tudja megbecsülni, hogy vajon mennyien veszik majd igénybe az elektronikus bélyeget, de előzetes piackutatásaik azt mutatják, hogy jelentős igény van rá. A szélessávú interenetkapcsolatok ugrásszerű terjedése mindenesetre reménykedéssel tölti el őket.


Forrás: www.royalmailgroup.com

Az új utak keresése rá is fér a Royal Mail hatalmas szervezetére, mert bár a vállalat levélkézbesítési üzletága 344 millió font hasznot termelt a múlt évben, a postahivatalok hálózatának fenntartása hetente kétmillió fontos veszteséget jelent a cégnek.