Önvezető autón dolgozik együtt az NVIDIA és az Audi

A Las Vegasban tartott Consumer Electronics Show keretein belül jelentették be az együttműködést. A mesterséges intelligencia nem csak a környezetet, hanem a sofőrt is alaposan megnézi magának.

Az NVIDIA sem szeretne kimaradni az önvezető autók világából, a vállalatnál keményen dolgoznak a mesterséges intelligencián, amivel meghódíthatják az utakat. Ennek a törekvésnek a jegyében ma új partnereket jelentettek be, akikkel együttműködve NVIDIA hardver és szoftver kerülhet a jövő autóiba.

A legnagyobb név az Audi, amivel már nagyjából tíz éve dolgozik együtt a cég, ám eddig nem beszéltek róla, hogy az automatikus helyváltoztatás is közös ügyük volna. A bejelentés részeként az NVIDIA villantott egy idővonalat is, eszerint 2020-ra elérhető lesz a teljesen önállóan közlekedni képes, de manuális vezetésre is alkalmas Audi, az NVIDIA technikájával a motorháztető alatt.

A rendszer, amit a számítástechnikai vállalat vezetői bemutattak a CES (Consumer Electronics Show) résztvevőinek, alapvetően a Xavier platformra épül, emellett szó volt még a mesterséges intelligencia alapú másodpilóta rendszerről is, ami a sofőrt ellenőrzi megállás nélkül, nehogy elkalandozzon a figyelem.

Az arcfelismerés mellett fejmozgáskövetés, szemmozgáskövetés, illetve "szájról olvasás" is segít a szoftvernek abban, hogy felismerje, mit csinál éppen az ember, koncentrál-e eléggé. A demonstráció során a sofőr nem vett észre egy kerékpárost, ezért képi- és hangjelzések kíséretében hívta fel a figyelmet az NVIDIA rendszere a potenciális veszélyre, egészen addig nem nyugodva, míg meg nem győződött róla, hogy a vezető tényleg észlelte a forgalom másik résztvevőjét.

A CES-en kiállított Audi Q7 mesterséges intelligenciája mindössze négy napnyi tanulási fázison van túl, ennek ellenére mesterséges körülmények között már probléma nélkül vezetni képes a járművet. Az NVIDIA vezetője erre nagyon büszke, de azt ő sem állítja, hogy túl hamar utcára merészkednének ezekkel a rendszerekkel. Erre még legalább másfél-két évet várni kell a jelenlegi állapotok szerint.

Azóta történt

Előzmények