Megjelent az Opera 11

A héten gyors egymásutánban publikált kiadásra jelölt verziók (RC) után ma megérkezett az Opera 11 végleges változata. Az új, szokás szerint tovább optimalizált és így gyorsabb Carakan JavaScript-motorral érkező kiadás jó néhány újdonságot hoz

A legfontosabb ezek közül a böngésző funkciórepertoárjának bővítését lehetővé tévő – és a riválisoknál már jó ideje elérhető – kiterjesztések támogatása. Az Opera kiterjesztései a W3C Widget specifikációra épülnek, írni ilyeneket pedig a norvég vállalat fejlesztői API-jának és szabványos webes technológiáknak (például HTML5 és JavaScript) a felhasználásával lehet. A kiegészítők, akárcsak a konkurens programokban, az Operában is egy kattintással telepíthetők, a kódok minőségét és biztonságosságát a vállalat azok publikálása előtt minden esetben ellenőrzi – mondják. Az extension-ök, akárcsak a böngésző maga, automatikusan frissülnek.

Átalakították a böngésző címsávját is. Ebben mostantól nem látszanak a protokollokat jelző (http, https stb.) rövidítések, ezek helyett színkódolással jelzi a szoftver, hogy biztonságos, standard vagy veszélyes weboldalon járunk-e. Szintén új, hogy a Google keresési javaslatai gépelés közben megjelennek.

Új funkció a Tab stacking, a lapok csoportba rendezésének lehetősége, illetve a felhasználóbarátabbá tett „egérgesztusok”, azaz az egér jobb gombjának nyomva tartása mellett egérmozgással végrehajtható vezérlés.

A böngésző legújabb verziója letölthető Windows, Mac OS és Linux platformokra az Opera weboldaláról. A program telepítőjének mérete 30 százalékkal kisebb, mint az Opera 10.60-é – közölték.

Azóta történt

Előzmények