Óriási it-projekt az olimpián

Tízezer sportolót várnak az idei olimpiai játékokra, akik hatvan sportágban mérik össze erejüket. Ezek a számok önmagukban jelzik a vállalkozás nagyságát, s bár az események informatikai hátterét építő csapat nem indul egyetlen versenyszámban sem, mégis úgy érzik, olyan teljesítményt kell produkálniuk, mint az olimpikonoknak. Tízezer komputer, 36 ezer telefon, kétezer fax működését kell garantálniuk, amelyeken kétszázezer sportoló, sportvezető és médiamunkás akkreditációját, utazásait, jegyrendeléseit és szálláshelyfoglalását kezelik a rendezvény szervezői. Emellett továbbítaniuk kell a 300 eseményen születő legfrissebb eredményeket, mégpedig egyidejűleg papíron, tévé- és rádiócsatornákon és az interneten át. A teljes olimpiai it-program leginkább a maratoni futáshoz hasonlít, hiszen a levezénylésére jogot nyert Atos Origin szerződése – egy korábbi és az Athént követő téli olimpiát is átfogva – 2002-től 2008-ig szól, ám a végrehajtás tempója inkább a sprintszámok iramára emlékeztet – elemzi a helyzetet a Financial Times.

Az irdatlan feladat athéni részének megoldásához háromezer önkéntest kellett felvenniük a program végrehajtóinak. Ez önmagában is komoly biztonsági problémákat vet fel, hiszen amatőrök férnek hozzá fontos alrendszerekhez, ezért különös gondot fordítanak a segédcsapatok informatikai biztonsági felkészítésére. Az olimpiai hálózatot egyébként standard védekezéssel szerelik fel, az antivírusszoftverektől kezdve a tűzfalakig, azaz nem a legeslegújabb technológiát vetik be. Az olimpia nem it-technikai bemutató – magyarázza Jean Chevallier, az Atos Origin olimpiai teamjének helyettes vezetője. "A legfontosabb feladat a rendszerhibák kockázatának mérséklése, aminek első lépése az, hogy nem használunk referenciák nélküli új technológiákat." Az olimpiai falu intranetjét elszigetelik a külvilágtól, az csak a legfontosabb pontokon, például az eredmények kiadási csatornáinál lesz kapcsolatban más informatikai rendszerekkel.

Az olimpiai informatikai hálózat biztonsági csapata már hat hónappal a versenyek megkezdése előtt felállt, és elkezdte felmérni a lehetséges csapások előrejelzésének és kivédésének módjait. "Pontosan tudnunk kell a hálózat normális forgalmi adatait annak bármely két végpontja között" – fogalmazza meg az alapproblémát Yan Noblot, a játékok informatikai biztonsági főnöke. "Amennyiben a figyelőrendszer bármilyen eltérést érzékel ettől, riasztást ad." A forgalom mindennapi ingadozásai sok hamis vészjelzést okozhatnak, ezért a biztonságiak egyik legfontosabb feladata, hogy felkészítsék a technikát az igazi bajok jelzésére. Ehhez számos szimulált hacker- és vírustámadást indítottak, amelyekkel tesztelték a hálózat ellenálló-képességét, majd ezek eredménye alapján kidolgozták a hamis riasztások kiszűrésének módszereit. "Az igazi kihívás a jó biztonsági szabályok kidolgozása és érvényesítése a technika működésében" – mondja Chevallier.

Ha sikerül mindent jól megoldani, annak igazi jutalma a referenciából fakadó világhírnév lesz. Ne feledjük: a nyári olimpia eseményeit 3,7 milliárd ember nézi a világ tévécsatornáin. Ugyanakkor a biztonsági csapat abban bízik, hogy egy szó sem esik róluk és munkájukról a médiában...

(*) Az Atos Originnak alig két és fél évvel a Salt Lake Cityben tartott téli olimpián végzett munka befejezése után teljesen készen kell lennie az athéni játékok informatikai rendszerével. Miközben ez utóbbi versenyei háromszor kiterjedtebbek a téli rendezvény eseményeinél, a mostani it-büdzsé húsz százalékkal kisebb az akkorinál.