Már két gerinchálózati szolgáltató mondta fel orosz szerződéseit

A lépések inkább szimbolikusak, és jelen pillanatban nem várható, hogy a szolgáltatók tömegesen tegyenek hasonlóképp.

Miután a múlt hét végén az amerikai székhelyű, multinacionális tevékenységet végző gerinchálózati internetszolgáltató, a Cogent úgy döntött, hogy nem szolgálja ki tovább az oroszországi székhelyű szervezeteket, pár nappal később a szintén amerikai bázisú Lumen Technologies is hasonló lépésre szánta el magát.

Mindkét vállalat jelentős szereplő a globális backbone network piacon, Oroszországban is számos fontos ügyféllel rendelkeznek. A Lumen korábban már közölte, hogy a háború miatt nem kötnek új szerződéseket, de kedden azt jelentették be, hogy a már meglévő ügyfeleik kiszolgálását sem folytatják. Ez a korlátozás érinti a legfontosabb orosz távközlési nagyvállalatokat is.

Ugyanakkor a két szolgáltató csak viszonylag kis mértékben biztosítja az orosz szervezetek hozzáférését a nemzetközi internethez – mint az eddigi mérések mutatják, visszavonulásuk okozott ugyan problémákat, lassulásokat, rákényszerítette elhagyott ügyfeleiket bizonyos átszervezésekre, de jelentős mértékben nem befolyásolta az oroszországi és a nemzetközi hálózati kapcsolatok működését.

Habár Ukrajna felől érkezett korábban már kérés a doménneveket felügyelő nemzetközi nonprofit szervezethez, hogy a .ru domént válasszák le a nemzetközi internetről, az ICANN ezt udvariasan visszautasította.

A lépések nyomán kialakult szakmai és politikai vitákban mindig felmerül az az érv, hogy Oroszországnak a nemzetközi internethez való hozzáférését korlátozó szankciókkal lehetne ugyan némileg mérsékelni az orosz kormány propaganda-hadjáratának sikerességét, illetve zavarokat okozni a kommunikációban és a gazdaságban, ugyanakkor azonban jelentősen szűkítenék az orosz állampolgárok lehetőségeit is, hogy több forrásból tájékozódjanak, illetve hogy oroszországi információkat osszanak meg a világ más részeivel.

Azóta történt

Előzmények