Az oroszoknak is lesz egy brutális robottankjuk

Ha másra nem is nagyon akad pénz, Oroszországban a fegyverfejlesztésre azért még áldoznak.

Oroszország legnagyobb fegyvergyártó vállalatának, a Kalasnyikov konszernnek (АО Концерн Калашников) vezérigazgatója, Alekszej Krivorucsko pár napja interjút adott az állami TASSZ hírügynökségnek, és ebben többek között arról is beszámolt, hogy a Kalasnyikov gőzerővel fejleszt egy vezető nélküli szárazföldi harcjárművet, egy harckocsit.

A fejlesztés alatt álló 20 tonnás jármű (a „робота” – robot) újdonság, még a prototípust sem mutatták be, de feltételezhető, hogy a fegyvergyártó egy korábbi, nemrég debütált harckocsijának továbbfejlesztése. A vállalat tavaly mutatta be a héttonnás BAS-01G Szoratnyik vezető nélküli harcjárművet, mely sokféle módon képes működni, többféle felszereléssel: az orosz védelmi minisztérium kérésére négy tankelhárító rakétával és géppuskával látták el, de ennél nagyobb erejű fegyverek, például gránátvető, de a saját fejlesztésű, lézervezetésű Kornet tankelhárító rakéta hordozására is alkalmas.

Az új, a Szoratnyiknál közel háromszor nagyobb jármű már versenybe szállhat az amerikai hadseregben használt M1126 Stryker ICV vezető nélküli, hasonló tulajdonságokkal rendelkező harci járművel.

Mindebben nem maga a technológia az újdonság, hiszen az már több más hadseregben is megjelent, hanem az, hogy az orosz fegyveripar láthatóan tartani akarja a lépést.

Azóta történt

Előzmények