Egy venezuelai orvost vádolnak zsarolóvírus-értékesítéssel

A vád szerint egy iráni hackercsoport számára értékesítette a zsarolóvírust a venezuelai kardiológus.

Az USA azzal vádol egy venezuelai kardiológust, hogy miután az megtanult programozni, zsarolóvírusok értékesítésébe kezdett. A szoftvert iráni hackercsoportnak is eladta, amely izraeli cégek támadására használta azt.

Moises Zagala 55 éves, a szoftverét pedig kiberbűnözők számára értékesítette, akik pénzért zsarolták célpontjaikat. Az orvos 500 dollárért kínálta egy online fórumban az eszközét, annak forráskódját pedig 3000 dollárért. Állítólag még dicsekedett is a sikeres támadásokkal, amiket a programjával hajtottak végre, többek között az iráni kormányhoz közel álló csoportok – állítja a vád.

2019 végén állítólag egy másik zsarolóterméket is elkezdett árulni, Thanos néven – itt a hackerek váltságdíjaiból jutalékot kért. 2020-ban ismét hackercsoportokat reklámozott, amelyek a szoftverével támadtak cégeket. Az iráni MuddyWater is megvette az eszközét, ezt a bandát is reklámozta – az USA szerint a csoport ázsiai, afrikai, európai és amerikai célpontokat is támadott.

Zagala ügyfeleinek egy része a floridai testvérének PayPal-fiókjára fizetett – ő árulta el az FBI-nak, hogy az orvos maga tanult programozni.

Azóta történt

Előzmények