Oscar kivégzése elmarad


Oscar megúszta...

Egy marketinget tanuló virginiai egyetemista sikeresen teljesítette házi feladatát. Ez eddig nem lenne valami különös hír, ám a diák sajátos módszere mégiscsak érdekessé teszi az esetet, mert e sikeres feladatmegoldás majdnem eltanácsolásához vezetett.

Történt, hogy Mike Lear, a Virginia Commonwealth University reklámismereteket oktató tanára az elmúlt héten azt a feladatot adta diákjainak, hogy tegyék minél híresebbé az ő hatéves, Oscar nevű mopszliját. Míg a diákok többsége a kutya fényképét tartalmazó körleveleket küldött szét a campusban vagy hirdetéseket tűzött ki a faliújságokra, addig az érintett hallgató a MySpace közösségi oldalt használta fel arra, hogy horrorisztikus módon oldja meg a rá váró feladatot. Feltett ugyanis a MySpace oldalára egy hirdetést, amelyben azzal fenyegette meg Oscart, hogy nyilvánosan, online fogja kivégezni.

Nem sokkal ezután égni kezdtek az egyetem és a richmondi rendőrség telefonvonalai, ömlöttek az e-mailek az egész világról, amelyekben az állatvédők felháborodva tiltakoztak az akció miatt. A rendőrség hamarosan lépett is az ügyben, a hirdetést levették az oldalról, s nyilatkozatot adtak ki, melyben elmondták, hogy egy balul sikerült iskolai feladatról van szó, Oscart nem fenyegeti valódi veszély. A hirdetést egy Jason nicket használó személy tette fel, s a szolgáltatótól kapott adatok alapján a rendőrök eljutottak egy egyetemi számítógépig. Az iskola vezetése ezt némi húzódozás után el is ismerte, ám a felhasználó adatainak kiadását a szövetségi törvényekre hivatkozva elutasították.

Rick Boyko tanszékvezető csütörtöki közleményében felháborodását fejezte ki az eset miatt, s kijelentette, hogy ezek után Oscar ügye lesz a példa oktatásuk során arra, mit nem szabad tennie egy hallgatónak. Az érintett hallgató ellen most nem indítanak eljárást, de az egyetem vezetése kidolgozott a világhálót használó egyetemisták számára egy erőszak-ellenes etikai kódexet, s ha ezek után egy diák megsérti ennek rendelkezéseit, akár ki is zárhatják az egyetemről.

Előzmények