Felmérés: a hazai PC-k fele fertőzött

A Panda Security biztonságtechnikai cég „Fertőzött vagy nem?” fantázianevű kampányának keretében mérte az egyes számítógépek fertőzöttségét. A világméretű felmérésben több mint 650 ezer felhasználó szolgáltatott adatokat a vállalatnak, miután futtatták az ActiveScan ingyenes online vírusszkennert. Az összeállított statisztikák szerint világszerte 29 országban mintegy 170 ezer problémás PC-t találtak a Panda kutatói: a „győztes” Tajvan PC-inek 69,1%-a bizonyult vírusosnak, Magyarországon 52,5 százalékos fertőzöttséget mértek (ezzel a középmezőnyben állunk), míg Norvégiában „csupán” 39 százalékos arányt regisztráltak.

Magyarország beteg számítógépei túlnyomórészt trójai programoknak (57,13%) köszönhetik a problémákat, második helyen az adware-ek (17%) állnak, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a „hagyományos” vírusok, férgek (9,73%) léphetnek fel.

A Panda mérései azt mutatják, világszerte bő 15 százalékkal emelkedett a fertőzött számítógépek száma az elmúlt hónapban, így a megfigyelt PC-k immáron 59 százaléka tartalmaz valamiféle vírust, kémprogramot vagy trójait, ez új rekordnak számít idén – figyelmeztet a cég. Nem csak hazánkban vezetik a trójai férgek és az adware-ek a fertőzöttségi listát, Amerikában is teljesen ugyanez a helyzet, ami arra utal, hogy a kiberbűnözők egyre kifinomultabb módszereket vetnek be céljuk elérése érdekében – mondta Luis Corrons, a vállalat technikai igazgatója. Manapság egyáltalán nem megy ritkaságszámba ugyanis, hogy az elkövetők különféle aktuális események, hírek szenzációja mögé bújva terjesztik a kórságot közösségi oldalakon vagy e-mailen keresztül.

Azóta történt

  • Vigyázat, karácsony!

    Adathalászat, csalássorozat, kémprogram, spamkampány: a McAfee ünnepi 12 pontja számítógépes rendszereink védelmében.

  • Frissítve: Fertőz a BKV weboldala

    Egy világszerte terjedő kártékony programot talált a közlekedési vállalat honlapján a VirusBuster.

  • Már a helpfájlok sem biztonságosak

    A vírus orvul becsempészi magát az egyik helpfájlba, kiirtani egyáltalán nem könnyű. Ajánlott a víruskeresők átkalibrálása, hogy ezekben az állományokban is keressenek.

Előzmények