A létező összes vírus ötöde tavaly jelent meg

A PandaLabs friss biztonsági jelentése (Annual Report 2013) rámutat, hogy 2013 különleges év volt: a valaha írott számítógépes kártékony kódok közel 20 százalékát tavaly regisztrálták. A biztonsági cég összesen 145 millió kódot tart nyilván adatbázisában, így körülbelül 30 millió új vírusról van szó, ami azt jelenti, naponta 82 ezerrel számolhatunk.

A kártékony kódok többsége még mindig trójai, de egyre terjednek a másféle kártevők is: köztük kiemelt helyet foglalnak el a zsaroló vírusok (ransomware), mint például a hírhedt, nálunk is jelen lévő CryptoLocker, amelyről az IT café is többször hírt adott.

A világ számítógépeinek 31,53 százaléka fertőzött, ez az arány a PandaLabs mérései alapján nemigen változott tavaly óta.

PandaLabs

A trendekre utaló előrejelzés szerint két területen tapasztalható majd idén számottevő növekedés: az okos eszközöknél (Internet of Things: amik nem általános számítógépek vagy okostelefonok, hanem valamilyen netkapcsolattal rendelkező egyéb eszközök), illetve a még mindig növekedési pályán lévő Android lesz kedvelt célpont. Mindkét esetben az adatok, illetve a pénz közvetlen megszerzése a bűnözők célja. Továbbra is veszélyben lesznek a közösségi oldalak, mivel ezeket nemcsak a kiberbűnözők, hanem egyéb célokból mások is támadják.

A tavalyi év legfontosabb biztonsági incidenseit is elemző felmérés egyik érdekessége, hogy a legnagyobb botrány, a 150 millió Adobe-felhasználót érintő adatvesztés súlyosságát tovább fokozta, hogy közel 2 millió felhasználó harmatgyenge jelszót használt („123456”), emellett több százezren az „123456789”, illetve a „password” jelszót választották.

A legtöbb fertőzött számítógép (az összes gép arányában) Kínában, Törökországban és Ecuadorban található, a legkevesebb Svédországban, Norvégiában és Finnországban – Magyarország a felső középmezőnyben található.

PandaLabs

Azóta történt

  • Tavaly 1,35 millió magyar internetező fertőződött meg

    Minden harmadik internetező számítógépét megfertőzte valamilyen kártevő a tavalyi évben, 10 százalékuk pedig közvetlen anyagi kárt szenvedett ennek következtében – derült ki a G Data piackutatásából.

  • Irgalmas szamaritánus vírusok

    A mai világban a számítógépes vírus mögött joggal feltételezhetünk rossz szándékot és bűnözőket. Ám nem volt ez mindig így.

Előzmények