Pénzgyűjtő kampány indult a kiadói ipar megsegítésére

A Hacker News inspirációjára Jake Gold szellemes akciót kezdeményezett a sendthemyourmoney.com oldalon, melynek célja, hogy az internet és a másolás miatt folyamatosan panaszkodó, új, szigorúbb szerzői jogi törvényekért (SOPA, PIPA) küzdő két nagy amerikai kiadói szövetségnek (MPAA, RIAA) adják meg, amit követelnek: küldjenek a felhasználók dollár milliárdokat nekik, hogy kielégítsék követeléseiket.

Hogy az akció gúnyolódás, azt jól mutatja az a régi ázsiai vándortörténet, melyből Gold a kampány ötletét merítette. Nálunk ugyan Naszreddin Hodzsával lehet ismerős, de az ötletgazda egy japán változatot elevenít fel: a hagyomány szerint ugyanis egy, a 18. század fordulóján élt japán szamuráj, Ōoka Tadasuke ítélkezett egy ügyben, amikor egy kocsmáros arra akart köteleztetni egy szegény diákot, hogy fizessen a konyháján készülő ételek illatának szagolgatásáért. A szamuráj úgy döntött, hogy valóban fizetni kell ezért, így a diák öntse át pénzdarabjait egyik kezéből a másikba, a kocsmáros pedig figyeljen, ugyanis az étel illatáért a pénz csörgése a fizetség.

dollar

Gold szerint az analógia kézenfekvő: a kiadók szerint a digitális másolat éppoly értékes, mint az eredeti, ezért a másolók, letöltők hasonló módon fizessenek: küldjenek mindannyian a két jogképviselő szervezetnek dollárokat, de nem igaziakat, hanem digitális másolatokat, hiszen azok éppoly értékesek.

Goldnak ugyan messze nincs igaza, ha az analógia helytállóságát nézzük, viszont a szellemes fricska azért a digitális világ egyik alapproblémájára mutat rá, és kellemes színfolt lesz egy olyan könyvben, amelyben összefoglalják majd a 21. elején zajlott szerzői jogi küzdelmeket.

Azóta történt

  • Online fórumot nyitott a Magyar Kalózpárt

    A magyar kalózközösség egyre aktívabb, tanúsítja ezt az is, hogy nemzetközi mintára saját, magyar nyelvű weboldalt indítottak az aktuális problémák tisztázása érdekében.

Előzmények