Pénztárgépek: újabb galibák

Az online pénztárgépek körüli kapkodás és ötletelés újabb vonzatára hívta fel a figyelmet a Világgazdaság Online mai cikke, amelyben Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát kérdezték egy kisebb, jelenleg még fel nem oldott anomáliáról.

Mint ismert, szeptember 19-én jelent meg az adóhatóság (NAV) weboldalán az a közlemény, mely szerint október 1-je után a NAV csak akkor nem bünteti meg a vállalkozót, ha nemcsak a megrendelése igazolásával, hanem a szállítótól származó teljesítési határidővel is rendelkezik. A vg.hu információi szerint a pénztárgép-forgalmazók saját állításuk szerint szeptember 19-e óta a szállítási határidő megjelölésével adják ki a kasszacserére kötelezett kiskereskedőknek a megrendelés visszaigazolását, de kérdés, hogy mi van azokkal, akik korábban, még az akkor elő nem írt határidő-megjelölés nélkül kaptak visszaigazolást.

A vg.hu érdeklődésére a NAV egyelőre még nem reagált, de Vámos György úgy véli, hogy mindazok a kereskedők, akik szeptember 19-e előtt rendelték meg a szuperkasszát, az akkor érvényes jogszabályoknak megfelelően jártak el, így nem vonhatók felelősségre, ha a megrendelés visszaigazolása nem tartalmazza a teljesítési határidőt. De a főtitkár azt is hozzátette, hogy a kiskereskedők ugyanakkor kezdeményezzék a kasszaforgalmazónál a megrendelés módosítását, hogy az tartalmazza a határidőt.

Szinte biztos a csúszás

Egyébként a pénztárgépszervizek jó része úgy gondolja, írja a vg.hu, hogy év végéig nem lehet több mint 200 ezer gépet legyártatni, kiszállítani és üzembe helyezni. A viszonteladóként működő szervizek szerint továbbra is az adóügyi ellenőrző egység, az AEE a szűk keresztmetszet, másrészt az üzembe helyezés után akár egy órát is igénybe vehet, amíg az eladót kiképezik a kezelésére. (Arról nem is beszélve, hogy induláskor szinte bizonyosan előfordulnak majd – az érintett gépek kis százalékában – olyan esetek, amikor az üzembe helyezés után jönnek elő szoftveres, hardveres, hálózati hibák, illetve felhasználói gondok akadnak. Ilyenkor az adott cégek munkatársainak vissza kell menniük intézkedni. Ha csak egy százaléknyi lesz az ilyen plusz munka, az is kétezer gépet érint – a szerk.) Ha pedig valóban nem sikerül teljesíteni december 31-ig az üzembe helyezéseket, a ma hatályos jogszabály szerint a kiskereskedők elveszítik az 50 ezer forintos állami támogatást.

Ez utóbbival kapcsolatban – a piaci szereplők kárhoztatása mellett - Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára nemrég azt nyilatkozta, hogy a kormány szükség esetén lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a késlekedés miatt a vállalkozók ne essenek el az állami szubvenciótól.

Azóta történt

  • Online pénztárgépek: maradt a káosz

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint olyan adminisztratív döntéseket hoz a felelős hatóság, melyek újabb zavarokat és késedelmet okoznak az átállásban.

  • (Frissítve) Pénztárgépek: tízezer pofon

    Visszavonták az Alt Cash Kft. támogatott gépének engedélyét, így most nem tudni, mi lesz az árengedményes gépet megrendelő vállalkozókkal.

Előzmények