Perbe fogta az egyik SSD-gyártót a Seagate

Úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt március végén Bill Watkins, a Seagate elnök-vezérigazgatója, amikor egy interjúban lényegében burkoltan perrel fenyegette a flashalapú háttértárakat (Solid State Disk, vagy SSD) gyártó vállalatokat, amiért azok a cég technológiáit licencdíj megfizetése nélkül használják, azaz tulajdonképpen ellopják.

A nagyvállalat tegnap benyújtotta az első szabadalmi keresetet az illetékes San Francisco-i Kerületi Bíróságon az egyik kevéssé ismert SSD-gyártó, az STEC ellen. A Seagate szerint a cég több, a vállalat tulajdonában lévő technológiát is jogosulatlanul használt fel adattárolóinak működéséhez, így például a hibajavítási eljárás, illetve az interfész részben vagy teljes egészében a Seagate fejlesztése, melyekért az STEC nem fizetett licencdíjat.

Bill Watkins
Bill Watkins

A Wall Stree Journalban megjelent riport szerint a Seagate végső eszközként folyamodott a peres úthoz, miután az STEC-kel folytatott tárgyalások zátonyra futottak: „Úgy döntöttek, hogy nem fizetnek, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy érvényt szerezzünk jogainknak” – mondta a lapnak Watkins, aki három hete egy félreérthetetlen nyilatkozatában világossá tette, hogy készek jogi eszközökkel fellépni a technológiákat illetéktelenül használókkal szemben.

A Seagate első embere akkor egyébként azt állította, hogy az aránytalanul magas fogyasztói árak miatt nem aggódik a flashalapú háttértárak gyors térhódítása miatt: „Nem úgy tűnik számunkra, mintha sok fogyna az SSD-s noteszgépekből, nem látunk ebben az egészben üzletet” – mondta el Watkins egy a Fortune magazinnak adott interjújában.

Bár az árak egyelőre valóban irreálisan magasak, az SSD-k legfontosabb alkatrészének számító NAND flashmemóriák árfolyama az utóbbi hónapokban meredeken zuhant, ráadásul egyre több gyártó jelezte, hogy belépne a memóriaalapú merevlemezpótlók piacára. Legutóbb éppen az Intel ismertette ez irányú terveit, mely szerint a világelső processzorgyártó még ebben a félévben útnak indítaná nagykapacitású SSD-termékcsaládját. Az Intelnél egyébként idén nagyjából 40 százalékos árcsökkenésre számítanak ebben a szegmensben, míg 2009-ben és 2010-ben várhatóan rendre megfeleződhet majd az SSD-k ára.

A Seagate – bár világviszonylatban évek óta ők értékesítik a legtöbb merevlemezt – eddig nem szerepeltetett kínálatában SSD-t, a cég első teljesen flashalapú terméke valamikor idén jelenhet meg, de kezdetben csak drágább, vállalati megoldások szerepelnek majd a portfólióban.

Azóta történt

Előzmények