Petíció a Flash nyílt forráskódjáért

A GitHubon gyűjtik az aláírásokat azért, hogy megmenekülhessen a technológia. Attól félnek, vele együtt az alkotások is eltűnnének.

Miután az Adobe bejelentette, hogy 2020 végén megszünteti a Flash támogatását, a technológiával elégedetlen gyártók, tartalomszolgáltatók és felhasználók jelentős része örömét fejezte ki a döntés kapcsán, többen még azt is hozzátették, hogy ennek már rég meg kellett volna történnie.

Vannak azonban, akik másképp gondolkoznak: a GitHubon aláírásgyűjtést szerveztek egy pakisztáni programozó vezetésével, aki szerint nyílt forráskódúvá kéne tenni a Flasht, vagy legalább azokat a részeit, melyeket nem védenek a szabadalmak. Na nem azért, mert Juha Lindstedt szerint olyan szuper lenne a platform, hanem mert emlék.

Lindstedt szerint hiba lenne elveszteni mindazt, ami ami az animált gifek és a HTML5 közötti időszakban termett internetszerte, a játékokat, a flashalapú weboldalakat és az interaktív videókat. "A Flash a kreatív kifejeződések platformja volt egy izgalmas, új médiumban ami világszerte elérhető volt abban a korban, amikor a mozgóképek és hangok éppen csak elérték az internetet" - fogalmaz. Lindstedt szerint ezek a digitális emlékek egyszerre mesések és idegesítőek, azonban a legfontosabb mégis az, hogy emlékek.

"Rengeteget teszünk azért, hogy régi kéziratokat, kortörténeti emlékeket helyreállítsunk. Miért ne fontolnánk meg ezeknek az interaktív műalkotásoknak a megőrzését is, melyeket ezen a platformon fejlesztettek ki, és nem igazán lehet őket videós formátumra portolni?" – ezt érdemes azzal is kiegészíteni, hogy sok esetben az eredeti alkotó nem tudja, vagy nem akarja újra elővenni korábbi munkáit az átalakítás végett, ezeket is el kellene engedni.

A petíciót aláírni a projekt csillagozásával lehet, jelenleg 3500-an értettek egyet az ötlettel. A GitHub leírásba egyébként összegyűjtötték a témában született fontosabb beszélgetéseket és számos ikonikus flashalapú tartalmat (a személyes kedvencem a hógolyó csata volt).

Azóta történt

Előzmények