Az ukránok szerint az oroszok állnak a Petya mögött

A titkosszolgálat szerint egyértelmű, hogy a támadást olyanok hajtották végre, akik korábban már levezényeltek hasonló akciókat.

Az SZBU, az ukrán állambiztonsági szolgálat (Служба Безпеки України – СБУ) szóvivője szombaton közölte, hogy a kedden Ukrajnából indult, majd rövidesen világszerte megjelenő kibertámadás mögött – melyet a Petya nevű zsarolóvírussal hajtottak végre – ugyanaz a hackercsoport áll, akik tavaly decemberben az ukrán villamosenergia-hálózatot támadták. Ebből következően azt állítják, hogy az adatok titkosításával pánikkeltés céljából indított támadás mögött az orosz titkosszolgálatok állnak. Ezeket a vádakat a Kreml szóvivője határozottan visszautasította, alaptalannak nevezte őket.

A szakértők által hol Petya, hol NotPetya néven emlegetett zsarolóvírus a jelenlegi adatok szerint legalább 60 országban okozott kisebb-nagyobb károkat, és az SZBU szerint kétségtelen tény, hogy a támadás végrehajtói azonosak azokkal, akik 2016-ban az ukrán infrastruktúrát vették célba. Az SZBU pénteken azt is bejelentette, hogy lefoglaltak olyan eszközöket, melyeket orosz ügynökök ukrán és más országbeli célpontok elleni támadásokhoz használtak fel.

Hasonló kibertámadások a krími konfliktus kirobbanása óta rendszeresen tapasztalhatóak Ukrajnában, ám Vlagyimir Putyin elnök azt nyilatkozta nemrég, hogy állami akciókról szó sincs, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy hazafias érzelmű oroszok önkéntesen végrehajtanak ilyeneket: „A hackerek szabad emberek, olyanok, mint a művészek, akik reggel jó hangulatban ébrednek, és nekiállnak festeni. A hackerek épp ilyenek. Felébrednek, olvasnak valami érdekeset az államközi kapcsolatokról, és ha hazafias érzelműek, megeshet, hogy felveszik a harcot azok ellen, akik szerintük az ország ellenségei” – mondta az elnök.

Azóta történt

Előzmények