Világcsúcs a legújabb, PC-vel előállított pi-szám

2009 utolsó napján jelentette be Fabrice Bellard számítógéptudós, hogy 137 napos munkával sikerült előállítaniuk a jelenleg legnagyobb pontosságú pi-számot, mely közel 2,7 billió számjegyből áll. Ezzel megdöntötték a japán Daiszuke Takahasi rekordját, aki tavaly augusztusban a Cukuba Egyetemen alig 29 óra alatt 2,6 billió jegyig számolta ki az értéket. E munkának kevés a gyakorlati haszna – ismerte el Bellard a BBC-nek adott nyilatkozatában –, ám az extra nagy számokkal való bánásmódra kifejlesztett algoritmusok megalkotása során lehet olyan tapasztalatokat szerezni, melyek később más területeken alkalmazhatóak lesznek.

A bejelentés szerint az új érték 2 242 301 460 000 jegyből áll a hexadecimális rendszerben, illetve 2 699 999 990 000 számjegyet tartalmaz a tízes számrendszerben, s ez utóbbi tárolására több mint egy terabájtnyi helyre volt szükség. A munka külön érdekessége (és a hosszú idő magyarázata), hogy szuperszámítógép helyett egyetlen, kétezer eurónál olcsóbb gépet használtak a számításokhoz. Maga a számolás 103 napig tartott, az ellenőrzés 13 napig, a konvertálás tízes számrendszerbe 12 napot vett igénybe, ennek ellenőrzése pedig 3 napig tartott.

pi
Nagyításhoz klikk! a képre

A munkát elvégző PC egy 2,93 GHz-es Core i7 CPU-t tartalmazó, hat gigabájtos memóriával rendelkező gép volt, melyen öt darab, egyenként 1,5 terabájtos (Seagate Barracuda 7200.11) háttértárat alkalmaztak, a biztonsági mentést pedig egy Seagate Barracuda LP, két terabájtos lemez biztosította. Operációs rendszerként egy Linux, a Red Hat Fedora 10 64 bites változata szolgált, a 7,5 terás tárhelyet a RAID-0 szoftver és az ext4 fájlrendszer kezelte. Az egyéb szükséges szoftvereket Bellard maga készítette, s hamarosan nyilvánosságra is hozza őket.

Előzmények