A böngészős PicLens képnézegető már megy 3D-ben is (sőt, offline is…)

(Csetresz) Még tavaly írtunk egy ügyes kis programról, a PicLensről, melyet többféle böngészőhöz kínálnak kiegészítőként, s mely az elmúlt fél évben az egyik legnépszerűbb add-onná vált. A szoftvert nemrég frissítették, s egy újabb, korábban csak a macesek számára elérhető, ám feltehetően sokakat vonzó képességgel látták el: a képtárak tartalmát egy virtuális falon, háromdimenziós térben helyezi el a kiegészítő, ahol az egér segítségével mozoghatunk. A megjelenő képeket dupla kattintással vagy szimplán, a jobb egérgombbal tudjuk előrehozni, teljes képernyőre kinagyítani. S természetesen továbbra is rendelkezésre áll a diavetítési mód.

Webes alkalmazásról lévén szó, a program fejlesztői nagy képes adatbázisokkal rendelkező cégekkel állapodtak meg, hogy oldalaikon legyen használható a PicLens. Jelenleg a fotós adatbázisok közül a Flickr, a Photobucket, a Picasa, a DeviantArt és a Smugsmug, a közösségi szájtok közül a Facebook, a MySpace, a Bebo, a Hi5 és a Friendster, a képkeresők közül pedig a Google, a Yahoo!, az Ask, a Microsoft Live és az AOL oldalain működik a PicLens.

A szoftver a böngészők közül telepíthető az Internet Explorerbe, a Flockba, a Firefoxba és a Safariba (a program honlapja automatikusan felismeri, hogy milyen böngésző segítségével látogattunk el hozzájuk, s a megfelelő verziót ajánlja fel). Akinek már beépült a PicLens, annak természetesen csak frissítenie kell(ett).

Offline használat: A PicLensről szóló híradások többsége megemlíti (s hozzánk is érkezett ilyen jellegű kérdés), hogy milyen jó lenne, ha nem csak a weben lehetne használni, hanem a saját, a gépen tárolt képeinket is meg lehetne nézni vele. Nos, az egyik, a témával foglalkozó fórumon egy pofonegyszerű megoldásra találtunk rá: a C: meghajtón tárolt képeinket (ez a módszer csak a C:-n működik) a böngésző segítségével kell megnyitnunk, vagyis be kell írni a böngésző címsorába az adott könyvtár elérési útját (file:///c:/<elérési_út>, pl. file:///c:/képek/lagzi), majd amikor megnyílik az adott könyvtár webes listája, akkor egyszerűen csak rá kell kattintani a böngésző jobb felső sarkában található PicLens indítóikonra.

Azóta történt

Előzmények