Pozitív kilátások az európai WLAN-piacon

Az IDC ma publikált jelentése szerint az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió WLAN-piaca az év második negyedévében 10 százalékkal 320 millió dollárra csökkent, ám éves szinten még így is 188 százalékkal bővült. A bevételek visszaesése az árak csökkenése mellett a hozzáférési pontok és kliens-eszközök alacsonyabb forgalmával magyarázható. A vezeték nélküli kapcsolók eladásai ugyanakkor látványosan – az első negyedévhez képest 363 százalékkal – nőttek.

Az elemzőcég úgy látja, hogy a piac második féléves kilátásai is jók. A szolgáltatók széles sávú kínálatában megtalálhatóak a Wi-Fi-megoldások, ami a végfelhasználókat megcélzó gyártók számára jelent bővülési lehetőséget, míg a vállalati szegmensben a 802.11i biztonsági szabvány elfogadása és a vezeték nélküli kapcsolók eladásainak megugrása serkentheti a növekedést.

A régióban – noha forgalma enyhén visszaesett – továbbra is a Cisco vezeti a WLAN-piacot 15,3 százalékos részesedéssel. A dobogó második és harmadik helyére a D-Link és a Netgear lépett fel, részesedésük 14,2, illetve 13,6 százalék. A negyedik helyet a Siemens (11,2 százalék), míg az ötödiket a ZyXel (10 százalék) szerezte meg.

„Az EMEA-régió WLAN-piaca továbbra is erősen felhasználó-központú, ahol a szolgáltatókkal erős kapcsolatokat ápoló gyártók képesek növelni piaci részesedésüket. Noha a vállalati szegmens még mindig gyenge, a vezeték nélküli switch-ek robbanásszerű növekedése azt mutatja, hogy a vállalatok ismét érdeklődnek a vezeték nélküli hálózatok iránt” – mondta Evelien Wiggers, az IDC elemzője.

Azóta történt

Előzmények