Egyszerű és nagyszerű – többfunkciós jack dugó mobiltelefonhoz

A Kickstarter közösségi vállalkozástámogató oldal egyik slágere a napokban két fiatal fejlesztő egyszerű, de impozáns ötlete: az okostelefonok fejlhallgató-csatlakozójába terveztek egy jack dugót, mellyel alapfunkciókat lehet aktiválni a telefonon. Az idea nagyon sokaknak bejött: 40 ezer dollárban jelölték meg azt az összeget, amelyik már elég arra, hogy termék legyen a Pressynek nevezett cuccból, de e hír írásának időpontjában már közel 200 ezer dollárnyi támogatásnál tartanak.

A csatlakozó kicsike, áramvonalasra tervezett, vagyis nem rontja a telefonok megjelenését. Működése: a Morze-kódhoz hasonlóan a kattintások számával és hosszával lehet aktiválni a telefon különféle funkcióit. Ehhez természetesen szükség van egy feltelepített alkalmazásra, amely konfigurálásra is alkalmas. Alapértelmezetten, a feltelepítés után a fejlesztők most három funkciót kínálnak: egy kattintás a zseblámpa, egy hosszú kattintás elnémítja a telefont, dupla kattintásra pedig fényképezni lehet. Ám ha a felhasználó mást akar, akkor a szoftver segítségével maga állíthatja be, hogy milyen funkciókat vezérelhessen a csatlakozóval: wifi, Bluetooth stb., de a fejlesztők felhívják a figyelmet arra, hogy akár vészhelyzetben is jól jöhet a könnyű kezelhetőség, például kattintásra elküldheti egy meghatározott címre az illető tartózkodási helyét vagy elindíthatja a hangfelvevőt.

Az ötletgazdák a terveik szerint a fejlesztőket segítve közzéteszik majd a megoldás API-ját is. Tájékoztatójuk szerint egyelőre marad az androidos fejlesztés, mivel az iOS API felhasználás feltételei túl sok megkötést tartalmaznak, de nem adják fel a reményt, hogy egyszer az Apple telefonjaira is elkészíthetik.

A csatlakozó igazán felhasználóbarát módon van megtervezve: ha nem használják, akár egy kulcstartóra is fel lehet tenni.

Azóta történt

Előzmények