ProCurve-Microsoft együttműködés a hálózatbiztonság jegyében

A ProCurve, a HP hálózati megoldásokat szállító üzletága bejelentette, hogy a személyazonosság-alapú házirendek készítését és érvényesítését lehetővé tevő Identity Driven Manager (IDM) eszköze már a Microsoft Network Access Protection (NAP) technológiáját is támogatja. A bemutatóra a müncheni Microsoft Technology Centerben került sor, amely jelképe is lehet a két vállalat együttműködésének, hiszen itt – hasonlóan a redmondiak többi technológiai központjához – a ProCurve építette ki a hálózati infrastruktúrát, továbbá a hálózatmenedzsmentet és hozzáférés-vezérlést is ProCurve eszközökkel oldják meg.

Az együttműködés nem jelenti a HP eltávolodását a nyílt szabványoktól, hanem kiegészíti az eddigi lehetőségeket. A hálózatba bejelentkező kliensek jogosultságainak meghatározására a ProCurve menedzsmentrendszere igénybe veheti a Microsoft Active Directory, illetve Network Policy Server adatait, hogy elhelyezze azokat a megfelelő szegmensben. Míg a ProCurve megoldásánál elsősorban a hálózat biztonságára fektetik a hangsúlyt, idegen klienst például csak egy elszeparált, korlátozott jogosultságokat adó karanténba helyezve, addig a Microsoft NAP a kliens egyéni biztonságát is fokozhatja. Ennek érdekében például a NAP rendszer ellenőrizheti a kliens szoftverfrissítéseinek, tűzfalának, vírusadatbázisának állapotát, és ezek aktualizálásához kötheti a hálózati erőforrásokhoz való hozzáférést.


[+]

Mivel a HP már évek óta azt az elvet követi, hogy a biztonsági házirendeket a felhasználóhoz minél közelebb kell érvényre juttatni, ezért újabb switchei és vezeték nélküli kontrollerei egyaránt támogatják a kapcsolódó állomások autentikációját és az IDM-mel együttműködve a rájuk vonatkozó szabályok alkalmazását. A meglévő ProCurve infrastruktúra így nem igényel átalakítást a Microsoft NAP technológia bevezetésével, csupán a megfelelő Microsoft szervert kell üzembe helyezni, illetve az IDM szoftvert kell az újabb, 2.3-as verzióra frissíteni – hangzott el a bemutatón. A ProCurve IDM emellett akkor is megfelelő biztonságot garantál, ha egy hálózatra csatlakozó eszköz nem támogatja az Active Directory és/vagy NAP architektúrát, az ilyen esetekre ugyanis a megszokott eljárással külön szabályok definiálhatók.

A két vállalat együttműködése nem pusztán technológiai szempontból érdekes, mivel a HP ProCurve az utóbbi években erőteljes fejlődésen ment keresztül, és az ilyen szövetségekkel is igyekszik növelni befolyását – mindenekelőtt természetesen fő konkurense, a Cisco kárára. A Gartner értékelése szerint a LAN-ok szegmensében a ProCurve 2004 novemberében még épp csak bekerült a „bűvös négyszög” kihívók mezőjébe, a legutóbbi jelentés viszont már a vezetők közé sorolta a céget. Az indoklásban a termékpaletta bővülése és a partnerekkel, ügyfelekkel való jó kapcsolatok mellett éppen a ProCurve piacformáló képességét emelték ki. Nem mellesleg a Microsoftnak is érdeke, hogy több partnerre leljen a hálózati megoldásokra specializálódott vállalatok körében, bizonyos területeken ugyanis szorosan együttműködik a Ciscóval, míg például a Unified Communications portfóliójával éppen hogy konkurenciát teremt számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények