Már kapható Luke Skywalker műkeze

Pár napja egy olyan technológia kapta meg a forgalmazási engedélyt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletétől (FDA), amelyet a gyártója maga is úgy hirdet, hogy a Csillagok háborújából ismerős, Luke Skywalker karjára erősített protézis megvalósítása.

Habár nagyon sokféle modern protézisfejlesztés zajlik a világban, a bejelentés azért különösen fontos, mivel Deka Arm Systemnek nevezett megoldás az első olyan kereskedelmi forgalomban kapható művégtag, melyet az emberi test saját elektromos jeleivel vezérelnek. A projektet az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) támogatta negyvenmillió dollárral, illetve a kutatócentrum vezetője, a Segway feltalálója, Dean Kamen biztosította az anyagi hátteret az általa alapított Deka Research and Development Corporation számára.

A sok évig tartó kutatás és fejlesztés során olyan protézist alakítottak ki, melynél az izomrostok elektromos tevékenységének mérésére alkalmas elektromiografikus (EMG) elektródák segítségével veszik a megmaradt karcsonk mozgásaiból a jeleket. Ezeket aztán egy processzor dolgozza fel, amely akár olyan finom mozdulatok végrehajtására is képessé teszi a műkart, mint egy tojás megfogása és áthelyezése, vagy például egy kulcs elfordítása, ami a hagyományos pótlásokkal roppant nehéz feladat. A rendszer jelenleg tíz különféle mozgást képes azonosítani és végrehajtani.


Egy 2009-es riport a fejlesztés akkori állásáról

A műkart nem sebészi úton helyezik a csonkra, hanem előbb egy műanyag vagy szénszálas aljzatot készítenek, és erre erősítik a valódi kart a súlyában is követő pótlást. Némi tanulást ugyan igényel a kielégítő használata, de a tesztek során úgy tapasztalták, hogy a mozgássérültek néhány óra alatt elsajátították ezt a tudást.

Előzmények