Súlyos büntetést szabtak ki Európában a Qualcommra

Az ügy érdekessége, hogy a legfontosabb másik szereplőt, az Apple-t nem társként, hanem áldozatként kezeli a határozat.

Egyszer hopp, máskor kopp: az Európai Bizottság (EB) a napokban jelentette be, hogy elfogadják az amerikai Qualcomm felajánlásait, így ha feltételekkel is, de nem gördítenek akadályt a holland bázisú NXP felvásárlása elé, ám ma egy újabb közleményt adtak ki, mely szerint a Qualcomm közel egymilliárd eurós bírságot kell fizessen a piaci erőfölénnyel való visszaélése miatt. Az ügyben az Apple az első számú érintett, de velük kapcsolatban egyelőre nincs állásfoglalás.

A közleményben a versenyügyi biztos, Margrethe Vestager azt állítja, hogy vizsgálatuk szerint a Qualcomm büntetésének fő oka, hogy a vállalat öt éven át a legnagyobb partnereinek fizetett azért, hogy ne más, hanem az ő termékeiket (LTE baseband chipsets) vásárolják, így megsértették az európai versenyügyi szabályozást. Vestager szerint a Qualcomm több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, hogy ők kizárólag a Qualcomm termékeit használják az iPhone-okban és az iPadekben. Ez a szigorúan tiltott versenykorlátozó magatartás klasszikus példája, hátrányba hozta mind a fogyasztókat, mind a versenytársakat – írják a közleményben. Mivel a Qualcomm a mobil eszközöknél egyébként is szinte egyeduralkodó helyzetben van a chipsetek terén, az illegális machinációval csak tovább erősítette pozícióját, hozzájárult a piac egészségtelen beszűkítéséhez – mondja az indoklás.

A részletes magyarázatban leírják, hogy az Apple és a Qualcomm 2011-ben kötött szerződést az iPhone-ban és az iPadben használt chipsetekről, és ebben a Qualcomm kizárólagos jogokat kapott. A szerződés lejárt 2013-ban, de az apró betűs záradék értelmében a megállapodást meghosszabbították 2016-ig. A közlemény szerint a szerződések nagyon durván kedveztek a Qualcommnak: ha az Apple beszállítót váltott volna az érvényesség ideje alatt, akkor nemcsak a Qualcomm által extraként fizetett pénztől estek volna el, hanem a korábbi kifizetések nagyobb részét is vissza kellett volna téríteniük. Kitérnek arra is, hogy az Apple már korábban fontolgatta, hogy legalábbis részben átváltanak az Intel termékeire, de erre 2016-ig a kedvezőtlen feltételek miatt nem volt lehetőségük.

A Qualcomm szinte azonnal bejelentette, hogy megfellebbezik a döntést.

Előzmények