Szabványnak ajánlja saját felhőmegoldását a Red Hat

A Red Hat tegnap több közleményt is közzétett, melyek közül az egyik legfontosabb az volt, amelyben azt javasolják a DMTF szabványügyi szervezetnek (Distributed Management Task Force), hogy a felhőalapú technológiák terjedése folytán fellépő együttműködési (interoperabilitási) problémákat részben úgy oldják fel, hogy a vállalat platformját, a Deltacloudot tegyék iparági szabvánnyá.

„Nem azt akarjuk, hogy a Deltacloud bármelyik gyártó ellenőrzése alá kerüljön, a Red Hatot is ideértve. Ha azt szeretnénk, hogy igazi interoperábilis és igazi hordozható megoldás álljon rendelkezésre, akkor külső ellenőrzésre van szükség” – nyilatkozta a javaslat kapcsán Bryan Che, a Red Hat cloudtechnológiáért felelős vezetője.

A Red Hat felajánlása abból a szempontból nem meglepetés, hogy a felhős megoldások terjedése láthatólag megállíthatatlan, ám a túl sok platform miatt veszélybe kerül a működtethetőség, a hatékonyság és a mindenki számára hozzáférhetőség, ezért nyilvánvaló az igény a szabványosításra. Ám az természetesen kérdés, mint ilyen esetekben mindig, hogy kinek a technológiája emelkedik erre a szintre.

A Deltacloud nyílt forrású API-ja tavaly szeptemberben jelent meg, s olyan cég is használja, mint a felhőre komolyan alapozó Amazon. A fejlesztést nyíltan kezelő Red Hat ezen kívül sikeres megállapodásokat kötött a Deltacloud kapcsán olyan nagyvállalatokkal, mint például a Cisco, a Dell, a HP, az IBM és az Intel.

A DMTF e témában érintett szakcsoportja nem zárkózott el a javaslattól, azt ígérik, hogy megvizsgálják a lehetőségeket.

Előzmények

  • Kipróbálható egy új netbook OS

    Megjelent a HTML 5 felületű, Linux-alapú Jolicloud első nyilvános kiadása.

  • Magyarországon is elindul a Windows Azure

    A Microsoft cloudszolgáltatásai a hét végétől lesznek elérhetők, majd április közepén indul az online csoportmunkát támogató BPOS is.

  • Cloud-ellenőrzést kínál a HP

    A HP bemutatta megújult biztonsági portfólióját, melynek a hagyományos nagyvállalati megoldások mellett kiemelt területe már a cloud computing is.