Reklámokért cserébe ingyenes a zeneletöltés

Közel egy éve a norvég Opera Software szakított azzal a gyakorlattal, hogy hirdetések megjelenítésével „büntette” internetböngésző szoftvere ingyenes változatának használóit – azóta a program térítés- és reklámmentes. A modell, melyet a norvég cég levedlett, azonban az internet számos területén sikeres: a legtöbb weboldalt például kizárólag a bannerekért cserébe böngészhetjük előfizetés nélkül. Egy amerikai cég, a SpiralFrog most ezt a finanszírozási módszert próbálja meg keresztezni az online zeneterjesztéssel.

Hogy az ötletben van fantázia, azt jól mutatja, hogy első partnernek rögtön az egyik legnagyobb lemezkiadót, a Universal Music Groupot (UMG) sikerült megnyerniük. A két évre szóló megállapodás értelmében a SpiralFrog.com hirdetési bevételeit a felek megosztják egymás között, miközben a regisztrált felhasználók ingyenesen tölthetik majd le az oldalról a kiadó istállójába tartozó előadók – például a U2, a The Killers vagy az Audioslave – dalait és videoklipjeit.

Az anyagokat Windows Media formátumban, a Microsoft digitális jogkezelő technológiájával felvértezve teszik majd elérhetővé. Ez annyiban korlátozza a felhasználhatóságot, hogy a letöltött tartalmak nem lesznek kiírhatók CD-re, de a számítógépen és a kompatibilis hordozható lejátszókon – az Apple iPodja nem ilyen – hallgathatók lesznek. A letöltött számok életben tartásához emellett havonta legalább egyszer el kell majd látogatni a SpiralFrog honlapjára.

Lance Ford marketingigazgató szerint a cég más kiadókkal is tárgyal az együttműködésről. „Megértik és támogatják ez a hirdetéses modellt” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek. Az UMG-vel kötött üzlet értékét nem volt hajlandó elárulni, de annyit elmondott, hogy a megállapodás részeként előre is fizetnek a kiadónak.

A SpiralFrog szerint ez a modell segíthet kifehéríteni az internetes zenepiacot, és számos olyan felhasználót téríthet át, aki ma még fájlcserélő rendszereken szerzi be a dalokat (ami több országban törvénybe ütközik). Az oldalról – melynek béta-változata a tervek szerint decemberben indul el – kezdetben kizárólag az Egyesült Államokból és Kanadából lehet majd tartalmakat letölteni.

Azóta történt

Előzmények