Rekord: készülnek a 25 nanométeres memóriachipek

25 nanometer flashFelkészült a 25 nanométeres csíkszélességű flashmemóriachipek gyártására az IM Flash Technologies (IMFT), az Intel és a Micron 2006 januárjában gründolt vegyes vállalata. A cég tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte az e technológiával készülő, 8 GB (64 Gb) kapacitású NAND-lapkák mintapéldányainak szállítását. A 25 nanométeres csíkszélesség – e fogalom hagyományos definíciója: az adott technológiával előállított memóriacellák közti távolság fele – nemcsak a memóriagyártásban, de a félvezetőiparban is rekordnak számít jelenleg, ennél kisebb miniatürizáltságú chipeket csak laborkörülmények között állítanak elő.

A most bemutatott memóriachip mérete 167 mm2, azaz a lapka körülbelül ugyanakkora – és nem mellesleg ugyanannyit is fogyaszt –, mint 34 nanométeren gyártott 4 GB-os elődje. A mérnöki rekord a gyakorlatban nagyobb tárolókapacitású, de változatlan méretű készülékekben válik majd kézzelfoghatóvá. Például egy SSD meghajtó, memóriakártya, mobiltelefon vagy médialejátszó kapacitása úgy lesz megkétszerezhető, hogy a beépített chipek száma nem változik, vagy fordítva: ugyanakkora kapacitás feleannyi chippel is elérhető lesz, miközben a fogyasztás a felére csökken.

Az IMFT jelenleg mintadarabokat szállít az egy memóriacellában 2 bitet tárolni képes, ún. MLC (multi-level cell) technológiájú, 8 GB kapacitású NAND-chipekből, melyek tömeggyártása a második negyedévben indul meg. A vállalat úgy számol, hogy az ezeket használó készülékek, memóriakártyák az év második felében lesznek majd megvásárolhatók.

Az Intel és a Micron körülbelül 18 havonta duplázza meg a flashmemóriái kapacitását. A vegyes vállalat az indulásakor, 2006-ban 50 nanométeres gyártástechnológiával kezdett, majd 2008-ban tért át a 34 nanométerre.

Azóta történt

  • Chipipar: jön a növekedés

    A tavalyi év a vártnál sokkal kellemesebbre sikerült a félvezetőgyártó cégek számára.

  • Az Intel a legnagyobb

    Tavaly az év eleji mélyrepülés miatt szerényen teljesített a félvezetőipar, de az idén látványos növekedés várható. Az Intel megőrizte vezető helyét.

  • Dübörög a chipbiznisz

    Az idén rekordot dönt majd a félvezetőgyártók globális forgalma, jósolják a piackutatók.

  • Drágábbak lesznek a memóriák

    Gyártástechnológiai nehézségek miatt várhatóan hiány lesz a DRAM-chipekből, ami áremelkedést hoz majd.

Előzmények