Rekordütemben bővül a net

Az idén gyorsabban bővült a világháló, mint a dotcom-fellendüllés csúcsán: a Netcraft statisztikái szerint októberig több mint 17 millió új internetes címet regisztráltak, ami már most több, mint az eddigi rekord, a 2000-ben bejegyzett 16 millió. Az idén tízéves internetkutató cég jelenleg összesen 74,4 millió címet tart nyilván, míg 1995-ben, az Amazon indulásának évében csupán 18 957 darab szerepelt az adatbázisában.

A Netcraft gyakorlatilag a regisztrált doméneket tekinti szájtnak, emiatt nem egyszerű megbecsülni a valódi weboldalak számát. Egyrészt azért, mert gyakran egyetlen domén alatt akár oldalak ezrei találhatók, másrészt pedig mert számos címet csupán haszonszerzés reményében jegyeztetnek be, és ezeken a tartalmat nem frissítik. Becslések szerint az összes regisztrált doménnek csupán a 40 százaléka valóban aktív.

Ennek ellenére a cég úgy véli, hogy az új oldalak jelentős része valódi, tartalommal bíró szájt. Az utóbbi hónapokban például látványosan megnőtt a kis- és közepes vállalkozások weboldalkészítési kedve, közülük egyre többen jelennek meg az interneten. A blogok szaporodása is szerepet játszik a bővülésben, és bizony a spammerek is meglehetősen sok új címet jegyeztetnek be annak érdekében, hogy javítsák oldalaik besorolását a nagy keresőkben.

Azóta történt

Előzmények