Repülőgépen is használható lesz a mobiltelefon

„Szia, épp repülőgépen vagyok, de mondd csak nyugodtan” – ez a mondat jelenleg a legtöbb országban még a légi közlekedés szándékos veszélyeztetésének bűncselekményét jelenti és börtönnel sújtható, hamarosan azonban mindennapjaink részévé válhat.

A német közlekedési minisztérium bejelentette, jövőre megszűnik a mobiltelefonok használatát tiltó rendelkezés a Lufthansa járatain – értesült a német Focus hírújság. A német légügyi és űrközpont (DLR) szerint a hordozható készülékek rádióhullámai – ellentétben a légitársaságok eddigi álláspontjával – mégsem okoznak káros interferenciát a repülőgép fedélzeti elektronikájában. Tavaly a Szövetségi Kommunikációs Tanács (FCC) az Egyesült Államokban is javasolt hasonló engedményt, igaz, ők csak a GPRS-, EDGE- és 3G-adatforgalmat lehetővé tevő 1800 MHz-es frekvenciasávot szabadították volna fel.

A lap értesülései szerint számos más légitársaság is tervez hasonló intézkedést. Ha ez megvalósul, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl a repülőgépen sem kell kikapcsolnunk a mobiltelefonunkat – mellékszál: csak a postán, sorban állás közben.

A tiltás eltörlésével ugyanakkor még nem lesz egy csapásra kielégítő GSM-lefedettség tízezer méter magasan. A problémára válaszul az Ericsson máris bejelentette a világszerte legkeresettebb RBS 2708-as bázisállomásának repülőgépekbe telepíthető változatát. A svéd gyártó közleménye szerint a készülék funkcionalitásában teljesen megfelel a földi telepítésű eszközöknek. A repülőgépgyártók közül az Airbus jelezte elsőként, hogy az A320-as széria kis és közepes hatótávolságú gépeit fel kívánja szerelni az új mobiltechnológiával.

Azóta történt

Előzmények