Harmadszorra törték fel a Reuters híroldalát

A hackerek először augusztus elején támadtak: az ügynökség blogplatformját vették célba, ahol a behatolást követően egy álhírt tettek közzé arról, hogy a szíriai lázadók serege visszavonult. Két napra rá a Reuters techhíreknek szentelt Twitter-oldalát vették célba, ahol a szíriai kormányt támogató bejegyzéseket jelentettek meg. Az, hogy ki vagy kik állhatnak a behatolás mögött, egyelőre még tisztázatlan. A betörésről maga a hírügynökség számolt be, jelezve, hogy a kormányerők és az ellenzék közötti kiberháború azóta intenzívebbé vált, hogy Szaúd-Arábia nyíltan szembehelyezkedett Aszad elnökkel.

Karbantartás alatt a blogoldal
Karbantartás alatt a blogoldal

A hírügynökség szóvivője elmondta: „A Reuters.com-ot hackertámadás érte kedden. A veszélybe került blogplatformunkra egy olyan hamis hír került fel, ami azt állította, hogy Szaúd-Arábia külügyminisztere, Szaúd al-Fejszál herceg meghalt – az álhírt a Reuters egyik újságírójának blogjába töltötték fel. A Reuters nem jelentette a hírt, és azonnal töröltük azt a rendszerből. Dolgozunk a probléma megoldásán.” A hírügynökség blogoldala alatt a Wordpress motorja fut, amiből – derül ki Mark Jaquithnek, a Wordpress biztonsági szakemberének nyilatkozatából – egy régebbi verziót használtak, és ennek a sebezhetőségei jó ideje ismertek.

Az ügynökség mellett más áldozatokat is követelt a szír online háború. Egy önmagát csak „Szíriai Elektronikus Hadseregnek” nevező csapat vállalt felelősséget a Harvard Egyetem egyik oldalának feltöréséért: a honlapra Bassár el-Aszad elnökről töltöttek fel egy képet, amin katonai egyenruhában volt látható. A BBC értesülései szerint az előző héten egy orosz kormánytisztviselő meghackelt Twitter-fiókjában bukkant fel egy olyan hír, mely szerint Aszadot meggyilkolták Damaszkuszban – a hír a többihez hasonlóan hamisnak bizonyult.

Azóta történt

Előzmények