RFID a gyógyszerhamisítványok ellen

A világon átlagosan minden tucatnyi vényből nagyjából egyre adnak ki olyan orvosságot, amelyik hamisítványnak bizonyul – ennek kapcsán a US Food and Drug Administration (Az Egyesült Államok Országos Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) az RFID-ről, mint az egyik legígéretesebb technológiáról nyilatkozott, amellyel biztosítható, hogy a csomagolás tartalma pontosan megfeleljen az orvos rendelvényének.

A gyógyszeripari termékek globális ellátó láncolata meglehetősen bonyolult. A gyógyszerek a gyártás helyszínétől az értékesítés pontjáig akár tíz kézen is átmehetnek. Az IBM, hogy a láncban lévő szereplőket megkímélje mindattól a többletköltségtől, amit a visszahívott termékek becserélése, illetve a fogyasztó egyes márkákkal szembeni bizalomvesztése okoz, mostantól – szoftverei és szolgáltatásai révén – hatékony eszközt kínál a gyógyszertolvajok és hamisítók ellen folytatott küzdelemhez.

A termékek forgalmazásának megfigyelésére és nyomon követésére készült rendszer több olyan RFID szoftvert és szolgáltatást foglal magában, amelyek segítségével a gyógyszereknek az ellátó hálózaton átvezető útja automatikusan felkutatható és nyomon követhető. Az RFID árujelzők termékegység-, doboz- és raklapszinten egyaránt rákerülnek a termékekre, hitelesítve annak a gyártótól a nagykereskedőn át a kórházakig és gyógyszertárakig vezető útját. Minden árujelző tartalmaz egy egyedi azonosítót, amely - akár egy rendszámtábla – visszautal az írott terméktájékoztató adataira, például az adagolásra és hatóanyag-tartalomra, a tételszámra, a gyártóra és a lejárat dátumára. A fogyasztók védelme mellett a gyártók és a forgalmazók javuló teljesítményéhez is segítik azzal, hogy nem kell annyi készpénzt lekötniük raktárkészletekben: az áruk bevonása célirányosabbá válik és gyorsabban reagálhatnak a változó piaci igényekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények