Mától csökken felére a mobilos adatforgalom barangolási díja

Valószínűleg a hosszú és kiterjedt kampánynak köszönhetően már senki számára nem újdonság, hogy július elsejétől, azaz mától jelentős mértékben csökken a külföldi mobilos telefonálás, a roaming díja.

Az Európai Bizottság hivatalosan egy hete jelentette be a változásokat, és akkor azt emelték ki, hogy különösen az adatforgalmazásnál esnek nagyot az árak: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökken a barangolásos adatletöltésre kivethető díj maximális összege. Ennél is kevesebbet kell majd fizetniük azoknak, akik az Európai Unión belüli utazásaik során mobiltelefonjukat használják arra, hogy térképeket böngésszenek, videofelvételeket nézzenek meg, elolvassák e-mailjeiket, vagy frissítsék közösségi oldalukat.

roaming

A fentieken túlmenően 2014. július 1-jétől az európai mobilszolgáltatók egyedi roamingtarifát kínálhatnak a más uniós országokba utazóknak, és – ha ez megoldható – engedélyezhetik, hogy ügyfelük a külföldi tartózkodás folyamán valamelyik helyi mobilszolgáltató adatszolgáltatásait vegye igénybe e-mailezés, online hírolvasás, fényképek feltöltése vagy internetes videók megtekintése céljából.

A reformok itt nem állnak meg, ugyanis – ahogy az IT café is többször beszámolt már róla – az EU olyan új szabályok kidolgozásán dolgozik, melyek a tervek szerint teljesen eltörlik majd a barangolási díjakat. Erre nagy valószínűséggel jövő decemberben kerül majd sor. Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős biztos kijelentette: „Az a tény, hogy az adatbarangolási díjak drasztikusan csökkennek idén nyáron, mindannyiunk számára óriási könnyebbséget jelent. De ez nem elég. Miért van egyáltalán szükség roamingdíjakra az egységes piacon? Remélem, hogy az év végére tető alá hozzuk a megállapodást a barangolási díjak eltörléséről. Az Európai Parlament már megszavazta a javaslatokat, most a tagállamokon a sor, hogy feltegyék az i-re pontot!”

Azóta történt

Előzmények