Felhős tárhelyszolgáltatást indít a... Duracell

A biztonság kedvéért ránéztem a naptárra, hogy nem-e valami április elsejei tréfáról van szó, amikor reggel belebotlottam a cég közleményébe. Ha valaki arra kért volna, hogy találjak ki valami képtelenségnek hangzó hírt, akkor se jutott volna hasonló az eszembe.  Mindenki rózsaszín plüssnyuszis elemgyártó vállalatának ugyanis megtetszett a felhős tárhelyszolgáltatás, de annyira, hogy sajátot indít a meglepő Duracell Cloud Storage néven, a StorZon technológiájára építkezve.

„A Duracell Cloud Storage védett helyen, biztonságban tárolja az adatokat, melyek a Duracell elemek által hajtott eszközökön keletkeznek – digitális fényképezőgépek, videokamerák, okostelefonok stb.” – mondta a cég üzletfejlesztési igazgatója, Shep Gerrish. Hm, érdekes módja a két terület összekapcsolásának, de némi jóindulattal akár el is hihetjük, hogy így jutottak el új termékük ötletéhez.

Lássuk, miről is van szó. A Duracell alapvetően a vállalati szegmensbe szánja szolgáltatását, és jelenleg két csomagot kínál. A havi 199,99 dolláros előfizetési díjért cserébe 2 TB-os helyi tárhelyet és korlátlan felhős tárhelyet adnak, és a kliens egyszerre maximum 20 gépen futtatható. A Havi 399,99 dolláros csomagban (Ha már komolynak akarunk kinézni, és az üzleti felhasználóknak akarjuk eladni, miért kell ilyen „Hülye azért nem vagyok!” típusú árazást alkalmazni?) 4 TB helyi tárhely, 30 kliens- és 1 szerverlicenc jár, a felhős tárhely szintén korlátlan. Elvileg létezik (vagy létezni fog) egy havi 19,99 dolláros csomag is, 1 TB-os merevlemezzel, de erről a szolgáltatás honlapján egyelőre nincs bővebb információ.

Az újdonság leginkább abban rejlik, hogy a Duracell nem csak felhőt, de helyi tárhelyet is biztosít, és a mentés/szinkronizálás először arra történik meg, így a sebességérzet a cég szerint 250-1000-szerese a „legtöbb” szolgáltató megoldásához képest. Minden csomag része a AES-256-ot titkosítás, az ingyenes merevlemezcsere (természetesen az adatokkal együtt) műszaki hiba esetén, a 24/7-es angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálat és a korlátlan kapacitású felhő, és a redundáns tárolás (lokálisan és a felhőben is duplán lesz meg minden). Ezek mind remek dolgok, és a StorZon által kiépített, katonai biztonsági besorolású infrastruktúra is csábítóan hangzik, ahogy az is, hogy a helyi tároló a leírás szerint NAS-ként üzemel. De.

Megvan az ötletgazda!
Megvan az ötletgazda!

Minden extra kényelmi és biztonsági szolgáltatás ellenére komoly fenntartásaim vannak. Ebben a piaci szegmensben már most is olyan szereplők vannak jelen, akiknek nem kell már bemutatkozáskor magyarázkodniuk, hogy: Igen, tudjuk, 50 éve csak elemeket és akkumulátorokat gyártunk, de tegnap úgy gondoltuk, ez a tárhelyszolgáltatás egész jó dolog, mi is belevágunk. Neeeem, igazából nem is mi csináljuk, hanem a StorZon. Igen, havi 200 dollár a legolcsóbb üzleti csomagunk, akkor is, ha csak 6 licencre van szükség. Adunk még egy fájlszervert, pedig alig várjátok, hogy megszabaduljatok tőlük.

És még nyuszi sem jár hozzá.

Azóta történt

  • A rizspelyva forradalmasíthatja az akkumulátorok piacát

    A kísérleti elemek 1000 lemerülési ciklus után is 97 százalékos kapacitással működnek, a Stanford kutatói szerint hamarosan a sorozatgyártás is elkezdődhetne.

  • A Dropboxnál továbbra sem leskelődnek

    Egy tegnapi twittelést többen félreértettek, a szerzői jogok miatt történt blokkolás nem is úgy volt. A hash alapján tiltanak a cégnél, csak akkor kutakodnak, ha muszáj.

Előzmények

  • 15 új adatközpontot hoz létre idén az IBM

    A Watson Group után újabb milliárdos beruházást jelentett be a vállalat, mely a tervek szerint jövőre már 40 adatközpontból fogja kiszolgálni ügyfeleit.

  • Marketingkampányt indít az Intel a felhőkiszolgálók piacán

    Az Intel tanult a mobilpiacon elszenvedett fiaskóból, és a felfutóban velő felhőkiszolgálók esetében még azelőtt egészpályás letámadást indít, hogy a konkurensek megerősödnének.

  • A felhő megállíthatatlan

    A Cisco friss felmérése szerint 2017-re várhatóan több mint négyszeresére nő a felhőalapú adatforgalom, melynek kétharmada addigra az adatközpontok köré összpontosul.