Megkezdi az átlátszó LCD-k gyártását a Samsung

A Samsung még ebben a hónapban megkezdi 46 colos, átlátszó LCD-kijelzőjének gyártását – jelentette be ma a dél-koreai konszern. A múlt héten megrendezett Consumer Electronics Show (CES) innovációs díját begyűjtő, a kiállításon „okos ablak” néven demózott megjelenítő első felhasználói észak-amerikai hűtőgépgyártók lesznek, de a szöuli metróba is kerül belőlük.

A vállalat szerint az átlátszó LCD-k a kijelzők következő generációját képviselik, és ma még felmérni sem lehet, hogy néhány éven belül miként változtatják meg a felhasználói szokásokat. A szegmens piackutatók szerint is robbanás előtt áll: a Display Bank előrejelzése úgy számol, hogy az átlátszó megjelenítők 2015-re várt 0,9 milliárd dolláros globális forgalma 2025-re 87 milliárd dollárra hízik.

A Samsung új, érintésérzékeny modellje – mely jelenleg a legnagyobb a piacon – 1366 × 768 pixel felbontást és 4500:1 kontrasztarányt tud felmutatni. Egy háttérben dolgozó számítógéppel és látványos grafikus felülettel valóban elmegy intelligens ablaknak is, mellesleg reluxának sem utolsó, de az átlátszó megjelenítő idővel mobileszközökben is felbukkanhat. A vállalatnak egyébként nem ez az első kereskedelmi forgalomba is eljutó áttetsző LCD-je, tavaly egy 22 colos modellt dobtak piacra.

A dél-koreai vállalatcsoport ugyancsak ma jelentette be, hogy az idén 26 ezer fővel bővíti az alkalmazotti létszámot, és 47,8 billió vont (mintegy 41,7 milliárd dollárt) költ egyes üzletágai bővítésére. Az összeg kétharmadát a gyárak és gyártóberendezések fejlesztésére, 13,6 billió vont pedig kutatás-fejlesztésre fordítanak. Azt nem közölték, hogy mely leányvállalatok milyen arányban részesülnek a beruházási keretből – a Samsung-csoport ma 80 vállalatból áll.

Előzmények