Minőségi ugrás lesz az új Bluetooth-szabvány

Már most is több mint nyolcmilliárd eszköz használja ezt a technológiát, de számuk dinamikusan növekszik.

A szabványért felelős szervezet, az iparági szereplőket tömörítő Bluetooth Special Interest Group (SIG) bejelentette a Bluetooth következő, 5-ös változatának specifikációját, melynek alkalmazását az év végén vagy 2017 elején kezdik meg. A bevezetés természetesen fokozatos lesz, de a jelenlegi, 4.2-es verziót felváltó Bluetooth 5 egyrészt gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé, másrészt különös hangsúllyal figyeltek a specifikáció kialakításánál az IoT eszközök kiszolgálására.

Bluetooth 5

A leírás alapján a Bluetooth 5 várhatón a 4.2-őhöz képest négyszer nagyobb hatótávolságban, kétszer gyorsabb adatátvitelt biztosít, kapacitása pedig megnyolcszorozódik, így bővülnek a lehetőségei az IoT eszközökön is. Ez utóbbiak esetében roppant fontos, hogy az adattovábbítás különös mértékben leterheli a viselhető eszközök méretéből faladó korlátozott akkumulátorkapacitást, így az 5-ös verziónál kiemelt szempont az alacsony energiaigény fenntartása.

A SIG szerint is az IoT-fejlesztés lesz a célterület, mivel a hatótávolság és a kapacitás növelésével egy adott térben – egy irodában, egy lakásban – ugrásszerűen javul ezen eszközök teljesítménye és működésének minősége.

Azóta történt

Előzmények