Simonyi lesz a következő űrturista

A magyar származású Charles Simonyi jövőre űrturistaként utazik a Nemzetközi Űrállomásra – jelentette be tegnap a privát űrutazásokat szervező Space Adventures. Az 58 éves programozóguru 1981 és 2002 között a Microsoft egyik vezető fejlesztője volt, a nevéhez fűződik a később Word és Excel néven ismertté vált szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazások fejlesztésének irányítása. A redmondi vállalatot négy éve váratlanul elhagyó Simonyi Intentional Software Corporation (ISC) néven alapított céget, amely a programozási munkát hatékonyabbá tévő alkalmazásokon dolgozik. Az új cég kutató-fejlesztő munkájában részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Netvisor Kft. is.


Simonyi készül (Fotó: Space Adventures)

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy az űrállomás-látogatásra 2007 tavaszán kerülhet sor. Simonyi egy Szojuz űrhajó fedélzetén utazik majd, és a Nemzetközi Űrállomáson töltött egy hét után a régi legénység tagjaival együtt tér vissza a Földre. A magyar származású programozó lesz a negyedik amerikai űrturista. Az idén ősszel egy japán üzletember, Enomoto Daiszuke utazik. Sajtóértesülések szerint egy út nagyjából 20 millió dollárba (körülbelül 4,2 milliárd forint) kerül.

A Space Adventures közleménye szerint Simonyi már túl van az első kiképzésen és az orvosi vizsgálaton. „Még rengeteg munkára és hosszú kiképzésre van szükség a repülésig. Közvetlen célom az, hogy tanulmányozzam az orosz és amerikai mérnöki módszereket, és hogy tanuljak a személyes élményből” – nyilatkozta az űrturistajelölt, aki szerint az űrutaztatás legalább annyira hozzájárul majd a technika fejlődéséhez, mint annak idején a polgári repülés beindulása.

Azóta történt

Előzmények