Sisak sem kell a jövő motorjához

Adatokat gyűjt és dolgoz fel, álló helyzetben sem borul fel. A BMW koncepciója lenyűgöző kívül és belül egyaránt.

Santa Monicában mutatta be a BMW futurisztikus motorkoncepcióját, ami amellett hogy igazán extrém látványt nyújt, olyan technológiákat használ, melyeknek köszönhetően nincs szükség sisakra, illetve egyéb védőfelszerelések használatára.


(forrás: BMW Motorrad) [+]

A BMW Motorrad Vision Next 100-ról a készítők azt mondják, olyan egyensúlyozórendszerrel látták el, ami álló helyzetben és menet közben is megóvja a borulástól. Az egyik legizgalmasabb újítás a Visor, ami egy olyan szemüveg, amin vezetéstechnikai tanácsok és beállítási lehetőségek jelennek meg vezetés közben egyfajta aktív visszajelzésként funkcionálva, a vezetőnek pedig mindössze a szemét kell forgatnia ahhoz, hogy a szemkövető algoritmussal finomhangolja a gépet.

"A motor teljeskörűen gyűjti az adatokat maga körül, a háttérben pedig egy intelligens rendszer dolgozza fel ezeket, így pontosan tudja, mi vár rá és sofőrjére" - mondta Holger Hampf, a BMW felhasználói élmény csoportjának vezetője.

A mai motoroktól eltérően a kétkerekű nem a hagyományos felépítést kapta: a flexframe segítségével nem volt szükség rugóstagokra, ha pedig a motoros elfordítja a kormányt, a "keret" állítja irányba a járművet. Alacsony sebességnél kisebb erő kifejtése elég ahhoz a fordulási szöghöz, míg a gyorsabban haladó motornál nagyobb erőre van szükség.


(forrás: BMW Motorrad) [+]

A futurisztikus koncepcióval kapcsolatban a BMW nem sokat árult el arról, hogy mikor dobják piacra, már ha egyáltalán tesznek ilyet a jövőben. "Normál esetben, amikor motorkerékpárt fejlesztünk, általában 5-10 évre előre kell gondolkoznunk. Jelen esetben sokkal előrébb néztünk, és (mint a mellékelt ábra mutatja) nagyon vonzó kilátásokra bukkantunk" - nyilatkozta a BMW Motorrad vezető designere.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BMW

Azóta történt

  • Forgalomba került? Repüljön el!

    Az Airbus olyan koncepciót mutatott be, mellyel könnyedén áthidalhatók a forgalmi dugók. Tíz éven belül már a városok felett láthatjuk a Pop Upot.

Előzmények