HD-minőségű videohívásokkal újít a Skype

A két nap múlva startoló nagy szórakoztatóelektronikai vásár, a Consumer Electronics Show (CES) apropóján jelentette be a nemrég viharos körülmények között többségi tulajdonost váltó Skype a szoftverével kapcsolatos újdonságokat. Ezek egyike, hogy a VoIP-kliens – egyelőre csupán béta-változata – az ehhez előírt hardverkövetelményeket teljesítő konfigurációkon és megfelelően gyors internetkapcsolat mellett támogatja a 720p felbontású videohívásokat.

A lehetőség a Skype 4.2 windowsos bétájában érhető el. Ez a tesztverzió már decemberben megjelent, de azt, hogy támogatja az 1280 x 720 pixel felbontású mozgóképet akár másodpercenként 30 képkockás frissítéssel megjelenítő videohívást, akkor nem, csak most jelentették be. A vállalat azt ígérte, hogy a verzió letöltési oldalát még ma kiegészíti a HD-hívásokra vonatkozó tudnivalókkal (hírünk megjelenésekor ez még nem történt meg – a szerk.).

Az ilyen minőségű beszélgetésekhez legalább 1 Mbps internetes sávszélességre van szükség – le- és feltöltési irányban is –, valamint egy minimum 1,8 GHz-es, kétmagos processzorra és egy HD-képes webkamerára. Utóbbiakból a CES-en is bemutatkozik egy csokorra való olyan, melyeket kifejezetten Skype-hívásokhoz optimalizáltak: e Skype Certified logót viselő termékek maguk végzik el a felvétel kódolását, így akár gyengébb teljesítményű számítógépeken is elérhetővé teszik a HD-minőségű felvételt. Többek között a faceVsion és az In Store Solutions mutat be a szakkiállításon ilyen kamerákat, 70 és 140 dollár közötti árfekvésben – ezek legkésőbb márciusban piacra kerülnek.

A vállalat egyben bejelentette azt is, hogy az LG és a Panasonic egyes, az év derekán megjelenő HDTV-iben megtalálható lesz a Skype, azaz számítógép nélkül, tévén keresztül is elérhetőek lesznek a szoftver szolgáltatásai. A klienst a Panasonic internetre csatlakoztatható 2010-es Viera Cast modelljeire, illetve az LG 26 új, NetCast Entertainment Access technológiájú LCD és plazmatévéjére telepítik gyárilag. Ezekhez a készülékekhez a gyártók olyan egyedi HD-webkamerákat is piacra dobnak, amelyeket kifejezetten a televíziós videohívásokhoz fejlesztettek ki.

Azóta történt

Előzmények