Megjósolható, hogy melyik szám lesz sláger?

(Infobulvár) Egy spanyol–amerikai vállalkozás szerint matematikai elemzés segítségével megjósolható, hogy milyen eséllyel lesz a zeneszámokból toplistás sláger. A cég, a Music Intelligence Solutions olyannyira biztos a saját fejlesztésű és tudományos megalapozottságúnak mondott slágergyanú-detektor eredményességében, hogy idén nyáron egy webes szolgáltatást épített köré. A uPlaya.com célközönségét zenészek, producerek és kiadók alkotják, akik az oldalon tesztelhetik egy-egy új dal slágerpotenciálját. A módszer első hallásra sarlatánságnak tűnik, de egyre több a bizonyíték rá, hogy tényleg működik.

Amint a San Francisco Chronicle riportjából kiderül: a szolgáltatás szíve a Hit Song Science (magyarul: slágertudomány) névre keresztelt technológia, melyet spanyol mesterségesintelligencia-kutatók fejlesztettek ki hét évvel ezelőtt Barcelonában. Ők gründoltak először vállalkozást az invenció köré, amely egy, az elmúlt 60 év slágereinek millióból készült adatbázisra épít. Ezekből a dalokból szűrték le rengeteg tényező – többek között a melódiák, a harmóniák, az akkordmenetek, a tempó, a hangnem – matematikai elemzésével azokat a zenei mintákat, melyek a slágerek esszenciális összetevőinek tekinthetők.

A slágergyanú-detektor több zenész, többek között Norah Jones, Mika és Ben Novak esetében is meglepően pontosan működött, a sikereket látva pedig egyre több előadó látja úgy, hogy a szolgáltatás tudományos verdiktje felhasználható a kiadókkal folytatott tárgyalások során.

Azóta történt

Előzmények