Autófókuszos szemüveggel a cserélgetés ellen

A multifokális lencsék problémáját küszöbölné ki egy fejlesztés, aminek kitalálója folyékony összetevőt pakolna a lencsébe.

Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor a kezei túl röviddé válnak ahhoz, hogy olvasnivalóját vagy éppen okostelefonját olyan távol tudja tartani a szemétől, hogy rá tudjon fókuszálni. Ennek az áldatlan állapotnak a szemlencse rugalmasságvesztése az oka, egyszerűen nem tud már elég közelre fókuszálni. A konvencionális megoldás az olvasószemüveg vagy olyan többfókuszú (multifokális) lencse, aminek az alsó része olvasásra, a felső távolba nézéshez megfelelő, de a viselését meg kell szokni.

Ezt a kényelmetlen helyzetet hivatott kiküszöbölni a CES-en bemutatott okosszemüveg. Olyan, folyékony összetevőt tartalmazó lencséje van, ami változtatni tudja a fókusztávolságát (dioptriáját). Hogy éppen távolra vagy közelre óhajt a viselője nézni, azt a keretbe integrált, lézeres távolságmérő hivatott megmondani.

A bi- és multifokális lencsék segítségével részint eddig is megoldott kérdéskörön ez a fejlesztés úgy segítene, hogy különböző körülményekhez valós időben igazítaná a lencsét, csakhogy sok esetben, például autóvezetés közben a sofőr nem fogja a fejét teljesen a GPS felé fordítani, hanem egyszerűen lepillant. Ilyenkor pedig a távolságérzékelő mit sem ér.

Az ötlet remek, a megvalósítás egyelőre sántít. Hiába kell mindössze 14 milliszekundum a fókuszhoz a szemüvegnek, ameddig a gyártó nem épít szemkövető technológiát is az egységekbe, ez ugyanolyan félmegoldás marad, mint a multifokális pápaszemek.


[+]

Ráadásul a jelenlegi fázisban a szemüveg meglehetősen ormótlan, viselése semmiképp sem nevezhető kényelmesnek. Éppen ezért a készítők azt mondják, már dolgoznak a második generáción, ami lényegesen könnyebb, szerethetőbb lesz, és a lézeres távolságmérőt mélységérzékelős kamerára, illetve szemmozgáskövető szenzorra cserélnék.

Nehézséget jelent a karcsúsítás során az is, hogy a fenti megoldások jelentékeny energiát igényelnek, miközben vékonyabb keretbe kell beépíteni olyan akkumulátort, ami képes kiszolgálni az igényeket. Kérdés, hogy mennyire egyszerű a miniatürizálás, sokan buktak már bele abba, hogy volt egy jó ötletük, amit nem sikerült használható módon prezentálniuk.

A tervező szerint 2-3 éven belül megoldják ezeket a kérdéseket, a szemüveg pedig a mostani állapotok szerint 500 és ezer dollár körüli összegért lesz majd kapható. Ez ugyan elsőre nagyon soknak tűnik, de itt egy olyan szemüvegről beszélünk, ahol az időskori szemlencsefáradás jellegéből adódó, 3-5 évenként esedékes lencsecsere megúszható.