Sokkal több adatot loptak Amerikától, mint amennyit elismertek

Minden idők egyik legnagyobb adatlopási botrányába keveredett az Amerikai Egyesült Államok személyi, munkavállalási, oktatási ügyekkel foglalkozó ügynöksége (Office of Personnel Management – OPM) tavasszal. A feltételezett támadók kínaiak voltak, az eset pedig még tavaly decemberben történt, viszont csak áprilisban vették észre az amerikaiak.

A több mint négymillió munkavállaló személyes adatai (cím, születési idő, munkavállalói és fizetési történet, egészségbiztosítási és életbiztosítási adatok, nyugdíjadatok, életkor, nemi és etnikai adatok) mellett 1,1 millió ujjlenyomat megszerzését is elismerte az OPM.

Az amerikai kormány szerdán jelentette be, hogy az ügy súlyosságára való tekintettel a veszteségek felmérése még mindig tart (vagy nem vallottak be mindent, ahogy J. David Cox, a szövetségi alkalmazottak szakszervezetének elnöke már korábban is sejtette), valójában pedig nagyjából 5,6 millió ujjlenyomatot szereztek meg a támadók. Az egyéb adataikkal kompromittálódott alkalmazottak száma pedig elérheti a 21,5 milliót – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője.

A bejelentés időzítése azért is érdekes, mert a kínai elnök éppen most látogatott Amerikába, pénteken találkozik Barack Obamával is, ahol a kiberbiztonság kérdéseiről is tárgyalnak majd.

Azóta történt

Előzmények