Papírból termel áramot az új bioelem

Sony bioelemA Sony évek óta dolgozik olyan környezetkímélő bioelemek kifejlesztésén, amelyek szénhidrátokból, fehérjékből, zsírból enzimek segítségével állítanak elő elektromos áramot. A japán vállalat bő három évvel ezelőtt mutatta be cukorral „hajtott” áramforrásának első ígéretes prototípusát, nemrég – december közepén – pedig annak továbbgondolt utódját demózta egy zöld termékeknek szentelt szakkiállításon.

Az új fejlesztés papírból állít elő elektromos áramot. A tokiói Eco-Products kiállításon a vállalat standján gyerekek próbálgathatták a bioelemet: a papírt bele kellett dobniuk egy folyadékkal teli tárolóba, amit aztán össze kellett rázni, majd néhány perc elteltével az elemhez két vezetékkel csatlakoztatott elektromos ventilátor forogni kezdett.

Az eljárás lényege, hogy a karton- és papírfecniket a vízben található cellulázenzimek szőlőcukorra bontják. Ez újabb enzimekkel és oxigénnel reakcióba lépve elektronokat és hidrogénionokat szabadít fel, a folyamat melléktermékként pedig víz és fehér, kristályos por formájában ún. glukono-delta-lakton marad vissza. Ez utóbbit többek között az élelmiszergyártásban használják.

Az eljáráshoz a természetből merítettek ötletet a Sony kutatói, ahhoz a folyamathoz hasonlít, ahogy a termeszek emésztik a fát. „Egyelőre a fejlesztés igen korai szakaszában járunk, de ha belegondolunk a technológia által feltáruló lehetőségekbe, a dolog rendkívül izgalmassá válik” – mondta a BBC-nek Juicsi Tokita, a japán vállalat anyagkutató laboratóriumának tudósa.

Kétségtelen tény, hogy a hulladékpapírból elektromos energiát előállítani képes minigenerátor ötlete izgalmas. Hasonlót vizionáltak a Vissza a jövőbe című klasszikus sci-fi alkotói is: a filmben az időutazáshoz szükséges gigawattnyi energiát egy szeméttel etethető reaktor állítja elő a csodaautó számára.

A Sony azonban ettől a teljesítménytől egyelőre messze van. A jelenlegi prototípusok egy apró ventilátort és egy kis mp3-lejátszót képesek rövid ideig árammal táplálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények