A PS3 lenyomta a Wiit Japánban

Az elmúlt hónapban a Sony PlayStation 3 játékkonzolból több (sőt jelentősen több) fogyott Japánban, mint a Nintendo piacvezető Wiijéből – erre 16 hónapja nem volt példa. A játékgépek forgalmi statisztikáit publikáló Enterbrain magazin adatai szerint a március 29-ét megelőző öt hétben az előbbiből közel 147 ezer darab kelt el, míg az utóbbiból valamivel több mint 99 ezer. Ugyanekkor a szigetországban a futottak még kategóriában jegyzett Microsoft Xbox 360 43 ezer eladott példányt tudott felmutatni.

A helyi forgalmi adatokat árgus szemekkel figyelik az elemzők, mert ezekből próbálják megjósolni, hogy vajon a Sony botladozó játékdivíziója képes lesz-e nyereséget termelni, ahogy azt is, hogy meddig tarthat még a Nintendo Wii lendülete. A Reuters által megkérdezett szakértő szerint azonban ezúttal nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a Sony elsőségének: két kasszasiker játéknak, a Resident Evil 5-nek és a Ryu Ga Gotoku 3-nak betudható átmeneti szárnyalásról van szó, nem pedig globális trendről. A Wiinek jóval nagyobb a felhasználói bázisa, ezért a fejlesztők erre a platformra koncentrálnak – mondta Ecuko Tamura elemző.

Tény: a Wiiből már több mint 50 millió példány fogyott világszerte, és a gép ezt a mérföldkövet gyorsabban érte el, mint a konzoltörténelem mai napig legsikeresebb masinája, a PlayStation 2. Az Xbox 360 a második legnépszerűbb új generációs konzol, becslések szerint 30 millió körüli eladott darabszámmal, a PlayStation 3 pedig a nagyjából 23 milliós adatával a harmadik.

Azóta történt

Előzmények