A legnagyobb játékkiadók kihátráltak az online kalózkodás elleni törvény mögül

Nagy botrányt kavart az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházában tavaly október végén bemutatott törvényjavaslat, a SOPA (Stop Online Piracy Act), melyet kezdetben még rengeteg cég egy emberként támogatott.

Az ellenzői által a SOPA drákói szigorúságúnak és agresszívnak minősített rendelkezéseit azonban egyre több cég utasítja vissza, elsősorban természetesen azok, melyek az online üzletágakban érdekeltek, ugyanis az új szabályok felrúgnák a korábbi, sok éven át kialakított, meglehetősen finomra hangolt szabályozást, a kalózkodás visszaszorítása érdekében jelentős mértékben korlátoznák az online szolgáltatók lehetőségeit, szigorúbbá tennék működésük feltételeit – ráadásul a korlátozásokat internetszinten, vagyis az Egyesült Államokon kívüli cégekkel szemben is alkalmaznák. Az elsők között volt a Kaspersky Lab, mely cég a szoftveres szerzői jogokkal foglalkozó BSA nevű iparági szövetségből volt kénytelen kilépni, mivel az támogatta az új törvényt, most pedig a Nintendo, az Electronic Arts és a Sony Entertainment neve is eltűnt a támogatók listájáról.

A SOPA eredetileg az internetszolgáltatókat kötötte volna meg, a tervezet korábbi verziói még őket tették volna felelőssé a felhasználói jogsértésekért. Ezt a részt vélhetően a Google-Facebook lobbi tudta átírni, de még így is sok szempontból aggályos a törvénytervezet, hiszen a jelenlegi verzió szerint a szolgáltatóknak felszólításra blokkolniuk kell a jogsértő tartalmakat kiszolgáló külföldi oldalak elérését, a keresőknek el kell távolítaniuk az efféle oldalakra mutató hivatkozásokat, az internetes fizetéssel foglalkozó szolgáltatóknak blokkolniuk kell a jogsértésből élő oldalak pénzforgalmát.

A törvényt kezdetben a Go Daddy nevű doménszolgáltató is támogatta, azonban olyan hadjárat indult ellenük, hogy kénytelenek voltak ők is visszalépni. Jimmy Wales Wikipedia-alapító a támogatás hírére reagálva azt mondta, hogy az összes WIkipedia-domént más szolgáltatóhoz viszi; vagy ennek, vagy az Anonymous hackercsoport fenyegetésének köszönhető, hogy most már a Go Daddy sincs a támogatók között.

Ettől függetlenül elég valószínű, hogy a törvényt elfogadják majd, mivel állítólag több iparágban és magában a Kongresszusban is erős a támogatottsága.

Azóta történt

Előzmények