Sorra hátrálnak ki az Internet.org mögül a tartalomszolgáltatók

A Flipkart kedden visszalépett az Airtel Zero platformhoz történő csatlakozástól. Az indiai telekommunikációs szolgáltató hasonlóan a Facebook internet.org kezdeményezéséhez a csatlakozott partnerek honlapjait ingyen teszi elérhetővé a felhasználók számára, azaz nem számolja el az ezeken generált adatforgalmat. A Flipkart egy indiai online bolt, amelyik elsőre úgy gondolta, megéri átvállalni a költségeket a felhasználók helyett. Arra számítottak, hogy az ingyenesen böngészők majd náluk vásárolnak. Egy ilyen lépést kizárólag a tőkeerős cégek képesek megengedni maguknak, ezzel versenyelőnyre tehetnek szert a kisebbekkel szemben, a netsemlegesség ilyen esetben egyértelműen sérül. A döntésük hátterében minden bizonnyal a semlegességi háború és a várható büntetések állnak.

Miután a Flipkart megtette a bejelentését, szerdán a Cleartrip, az NDTV, a Newshunt és a Times Group is bejelentette, hogy kilépnek a Facebook által üzemeltetett internet.org közösségből. Utóbbi azzal a feltétellel hagyja el a kezdeményezést, ha a direkt versenytársai (India Today, NDTV, IBNLive, Newshunt és a BBC) szintén kilépnek. Prannoy Roy, az NDTV vezetője twitter üzenetben jelezte, hogy az internetsemlegesség jegyében ők is visszalépnek, a Cleartrip blogbejegyzésben tájékoztatott róla, hogy a saját szabályzatukkal ellentétes volna ha az internet.org része maradnának, a felmerült problémákat pedig nem sikerült megbeszélni Zuckerbergékkel.

Az internet.org hét mobiltársasággal áll szerződésben, összesen nyolc országban érhető el 2013 augusztusa óta, és a csatlakozott honlapokat (illetve a Facebookot) a felhasználók ingyen érhetik el. Összesen 37 weboldalt látogathattak az ügyfelek, aminek bár néhányan biztosan örültek, de a netsemlegességgel szembement a kezdeményezés, ami mögé elkezdtek felsorakozni azok a tartalomszolgáltatók is, akik eddig az internet.org tagjai voltak.

Azóta történt

Előzmények