Kövesse élőben a SpaceX Falcon 9 rakéta indítását!

Nem ez lesz az első felbocsátás, de az esemény mégis különleges, ugyanis egy legendás indítóállásról startol el a rakéta.

Bár tegnapra tervezték, az indítóállásról történő elemelkedés előtt 13 másodperccel megszakították a SpaceX Falcon 9 rakétájának felbocsátását, mivel a szerkezet felső részében valamilyen, az irányítást befolyásoló műszaki problémát találtak. Így a start ma lesz, helyi idő szerint délelőtt 9 óra 38 perckor (magyar idő szerint délután 15:38-kor).

A rakéta egy több mint két és fél tonnás rakománnyal terhelt Dragon teherszállító kapszulát visz fel, melyet a Nemzetközi Űrállomásra juttatnak el. De nem is ez adja az esemény érdekességét (ez már a tizedik ilyen lesz), hanem az, hogy a rakéta a korábbi NASA-missziók legendás Kennedy Űrközpontjából, a floridai Cape Canaveral indítópadjáról (Launch Complex 39A) indul útnak, ahonnan az Apollo 11 vagy utoljára (2011-ben) a Space Shuttle rajtolt el. A NASA és a SpaceX 2014-ben állapodtak meg arról, hogy az évek óta tetszhalott indítóállomást a SpaceX felújítja és 20 évre kibérli (pontosabban egy másikat, de az egy baleset során súlyosan megsérült).

A Falcon 9 visszatérő része az indítás után tíz perccel már vissza is tér. Az eseményeket a NASA honlapján (vagy épp itt, a beágyazott közvetítéssel) lehet követni a Ustream segítségével.

Frissítés: mintaszerű landolás:

Azóta történt

Előzmények