Már magánrepülőkön is szolgáltat Starlink-internetet a SpaceX

Egyre szélesebb kört fed le a SpaceX a Starlink műholdas internetszolgáltatással: immáron a magánrepülőgépeket is.

A SpaceX tovább terjeszkedik a Starlink műholdas internetszolgáltatással, amely immáron a repülés közbeni Wi-Fi-szolgáltatási piacra is betört. Egyre kiélezettebb a verseny a repülős csatlakozás terén.

A Starlink Aviation szolgáltatás keretében 150 ezer dollárért kínálnak egy repülős antennát, ezeket magángépekre szánják, a szolgáltatás havi díja ezen felül pedig havi 12 500 és 25 ezer dollár között mozog. A terminálokat 2023 közepén kezdik el leszállítani, foglalni 5 ezer dollár befizetése után lehet.

Egy terminál maximum 350 Mbps sebességet biztosít majd, ez online játékhoz és videohívásokhoz is elég lesz.

A légitársaságokért és a magánrepülős szolgáltatókért megindult versenyben a SpaceX-nek több ellenfele is van, például a brit hátszelű OneWeb vagy az egyesülésre készülő, piacon eddig domináló Inmarsat és ViaSat. Utóbbiak „házasságát” kivizsgálná a brit versenyhatóság.

A OneWeb nemrég írt alá a Panasonic Avionics vezetőségével, amely 70 légitársaságot szolgál ki – így 2023 közepétől OneWeb szélessávú netet élvezhet sok légitársaság.

Starlink egyébként hajókra és lakókocsikra is van már, de jövőre a Hawaiian Airlines is szolgáltat ilyen internetet a gépein.

Azóta történt

Előzmények