Az idei nyár legszennyezettebb weboldalai

A Norton termékcsaládjáról ismert Symantec biztonságtechnikai cég a 2009-es nyári szezon legszennyezettebb oldalairól állított össze jegyzéket a webes közösségi elven alapuló Safe Web valós idejű diagnosztikai szolgáltatásának segítségével. A kiemelten veszélyes felületek (a top 100-as listán szereplők) egyenként nem kevesebb, mint 18 ezer fenyegetettséget tartalmaznak – ráadásul a vírusfertőzést már pusztán a lap meglátogatásával is összeszedhetjük, nem szükséges bármire kattintanunk vagy letöltenünk tartalmakat a szennyezett oldalakról. Az összes jelentett weboldalt számításba véve a vállalat átlagosan 23-ra taksálja a fenyegetettségek számát honlaponként, vagyis az ennek többszörösét magukban foglaló szájtok valóban kiemelt kockázatot jelentenek a felhasználók számára. (Akadt olyan felület, amely összesen 23 ezer 414 fenyegetettséggel bírt.)

A férgek online terjesztése mellett természetesen egyéb káros tevékenységekre is felfigyeltek a cég kutatói: a böngésző és az operációs rendszer sérülékenységeinek kihasználásával ugyanis nem csupán bosszantó vírusokat szedhetünk be a gépünkre – jó eséllyel adatlopás áldozatává válhatunk vagy akaratlanul is zombivá változtathatjuk saját számítógépünket, így válva egy világméretű spamküldő hálózat dicstelen tagjává.

A Symantec beszámolója szerint nem meglepő, hogy a káros kódokkal leginkább fertőzött felületek 48 százaléka kifejezetten felnőtt tartalmakra szakosodott – az viszont már jóval érdekesebb, hogy a maradék 52 százalék olyan témákban kínál információkat, szolgáltatásokat vagy termékeket, mint a szarvasvadászat, a műkorcsolyázás, az élelmezési-ellátási szolgáltatás, a jogi segítségnyújtás vagy éppen az elektronikai cikkek adás-vétele. Az oldalak harmada már több mint 6 hónapja veszélyezteti a felhasználókat – figyelmeztetett a vállalat.

Előzmények