A hagyományos vírusvédelem halott

Nagy visszhangot keltett tegnap, hogy Brian Dye, a Symantec információbiztonsági alelnöke a The Wall Street Journalnak adott interjújában kijelentette: az antivírus megoldásaik halottak, nem szolgálják eredeti céljaikat.

A vezető mindezt arra alapozza, hogy bár a vírusvédelmi szoftverek első számú feladata az lenne, hogy megvédjék az adott rendszereket a rossz szándékú behatolásoktól, de ezt ma már csak nagyon alacsony hatékonysággal képesek csak biztosítani: mindössze a támadások 45 százalékát képesek elhárítani.

Mindez nem jelenti azt, jelentette ki az alelnök, hogy az egyedi vírusvédelmi eszközöket már nem lesz érdemes használni, mivel azok képesek szűrni a kéretlen leveleket, menedzselni a jelszavakat, illetve felismerik a gyanús linkeket, de a bűnözők elleni küzdelemben a Symantecnek is az üzleti ügyfelekre kell koncentrálnia a jövőben. Mégpedig biztonsági szolgáltatások nyújtásával, melyek már nem elsősorban a behatolások minden áron történő megakadályozását célozzák, hanem a jogosulatlan belépések visszakövetését, az adatvesztés elleni technológiák kifejlesztését és támogatását, illetve maguknak a támadóknak az azonosítását. Vagyis a hangsúly a megelőzésről a felismerésre és a kezelésre tolódik át.

Dye elmondta, hogy a versenytársak már korábban megkezdték a koncepcióváltást, és a Symantec eléggé lemaradt e téren. De tovább nem halaszthatják, mivel a cég pénzügyi eredményein is meglátszik már a korszerűtlenné váló termékek népszerűségének csökkenése – ahogy az IT café is beszámolt róla nemrég, a vállalatot a fentiektől nyilvánvalóan nem függetlenül két éve vezetési válság is sújtja.

Azóta történt

Előzmények

  • Két éven belül második vezérigazgatóját rúgta ki a Symantec

    A hivatalos indoklás szerint a döntés már régóta ért, ennek ellenére Steve Bennett utód nélkül távozik a cégtől, a Symantecet átmenetileg az igazgatótanács egyik tagja fogja vezetni.

  • Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt fizethet a Symantec

    A szoftvercégnek akár több százmillió dollárjába is fájhat, ha bebizonyosodik, hogy tisztességtelen úton jutott kormányzati szerződésekhez.