Száz megabites letöltést kínál a rekorder netcafé

Alighanem nem csak Nagy-Britanniában, de a világon sem találni olyan internetkávézót, amelyikben gyorsabban lehetne adatokat letölteni, mint a délnyugat-angliai Cornwall gigászi műholdvevő állomásán nemrég megnyitott netcaféban. A BT nemzetközi IP-hálózatára kötött gépeken száz megabites sebességgel lehet adatokat lehúzni, amely nagyjából 50-szer gyorsabb, mint egy otthoni széles sávú elérés. Ilyen sebességgel az Encyclopaedia Britannica teljes anyagának DVD-verzióját például – amely 19 ezer képet, 629 hang- és videofelvételt, plusz 100 000 szócikket jelent – kevesebb mint negyedóra alatt lehet letölteni; egy gyors otthoni kapcsolaton ez több mint öt órát venne igénybe.

A cornwalli Goonhilly-fennsíkon található műholdas földi állomás a világ legnagyobb ilyen létesítménye, hatvan antennájával több ezer nemzetközi telefonhívást továbbít a tévéközvetítések és adatátvitel mellett. Ráadásul világviszonylatban a legrégebben működő műholdas földi állomás is egyben. Az Arthur névre keresztelt első vevőantennát a Telstar műhold követéséhez helyezték üzembe, és ezen keresztül érkeztek az első élő tévéadások az Egyesült Államokból az Atlanti-óceánon keresztül 1962-ben. Az Arthur ma védett ipari műemléknek számít, noha még mindig üzemszerű használatban van.

Az ingyenes internetkávézóban – melyet az itt gyakorta megforduló turisták számára létesítettek – Intel processzoros Apple iMac gépeket és Xserve kiszolgálókat telepített a BT. Az útválasztókat, kapcsolókat és a VoIP-technológiát a Cisco biztosítja.

Azóta történt

Előzmények